Skip to main content

Du må gerne sove med hunden, men...

Skal man lade hunden sove i sengen eller hårdt og ubarmhjertigt insistere på at den ligger i hundekurven. Det spørgsmål har forskere nu fundet det sunde svar på.

{snippet start}

I Danmark har en halv million husstande en hund og for mange er den som et familiemedlem og det kan være svært at insistere på, at den skal hoppe ned fra sengen og ud af soveværelset når man skal sove.

Men ifølge en ny undersøgelse er der god grund til at tvinge den ned fra sengen, men også til stadig at lade den sove i soveværelset.

"De fleste mennesker antager at kæledyr i soveværelset er en forstyrrelse," siger dr. Lois Krahn, der er søvnmedicinsk specialist på Center for Søvnmedicin på Mayo Clinic i Arizona og forfatter af en ny undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Mayo Clinic Proceedings.

"Vi fandt ud af, at mange mennesker faktisk finder det komfortabelt og får en følelse af sikkerhed ved at sove med deres kæledyr."

Undersøgelsen så på hvordan søvnen blev påvirket hos ​​40 raske voksne uden søvnforstyrrelser og deres hunde over fem måneder. Deltagerne og deres hunde bar aktivitetstrackere, som kunne spore deres sovevaner, i syv nætter.

88 procent af deltagerne var kvinder og gennemsnitsalderen var 44,5 år for menneskene og fem år for hundene.

Ifølge undersøgelsen hjalp det nogle mennesker  at sove med hunde til at sove bedre - uanset om de sov med en lille pekingeser eller med en Grand Danois. Der er dog et stort men. Hunden skal ikke op i sengen og slet ikke med ned under dynen. Skal du have en ordentlig søvn, så er det i orden at den sover i soveværelset, men undersøgelsen viste, at de deltagere, der sov med deres hund i sengen mistede kvalitetssøvn.

"Forholdet mellem mennesker og deres kæledyr har ændret sig med tiden, hvilket sandsynligvis er grunden til at mange mennesker rent faktisk sover med deres kæledyr i soveværelset," siger Dr. Krahn.

"I dag er mange hundeejere væk fra deres kæledyr store dele af dagen, så de vil maksimere deres tid med dem, når de er hjemme. At have dem i soveværelset om natten er en nem måde at gøre det på. Og vores undersøgelse kan give dem give ro i sindet ved at det ikke vil påvirke deres søvn negativt."

Så du kan roligt fortsætte med at lade Fido sove i soveværelset, bare den sover i sin egen hundeseng.