Skip to main content

Rastløse ben kan være livsfarlige

Har du urolige ben når du lægger dig til at sove, så lider du måske af Restless leg syndrom (RLS), der i en ny undersøgelse er forbundet med øget risiko for død af hjertekar-sygdom blandt kvinder.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Penn State University, hvor forskere har set på risikoen for tidlig død hos kvinder med RLS i den såkaldte Nurses Health Study, hvor man har fulgt tæt på 60.000 sygeplejersker i ti år.

Rastløse ben syndrom er en tilstand, der typisk viser sig 15-30 minutter efter at man har lagt sig til at sove eller når man skal sidde stille i længere tid. Det medfører spændinger eller kriblen i benene og en uimodståelig trang til at bevæge dem.

Det menes at op mod 15 procent af befolkningen lider af syndromet og de fleste rammes i 30-60 års alderen.

Ifølge den nye undersøgelse havde specielt kvinder en 43 procent højere sandsynlighed for at dø som følge af hjertekar-sygdom i løbet af den ti-årige periode.

"Folk med RLS har forhøjet risiko for hjertekar-problemer og andre kroniske tilstande, men tidligere undersøgelser af dødelighed hos mennesker med RLS har været tvetydige," sagde Gao, der er direktør for Nutritional Epidemiology Lab ved Penn State og har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Neurology.

Almindeligvis har mennesker med RLS andre sygdomme eller tilstande, såsom fedme eller højt blodtryk. Dette kan gøre det svært at afgøre, om hjertekar-relateret død skyldes RLS eller disse andre problemer, siger Gao.

Men den nye undersøgelse viser, at sammenhængen mellem RLS og hjertekar-relateret død blev endnu stærkere, efter at de havde udelukket personer med disse andre problemer.

Undersøgelsen omfattede 57.417 kvinder (med en gennemsnitsalder på 67 år) fra sygeplejerskeundersøgelsen, der har til formål at undersøge epidemiologi og de langsigtede virkninger af ernæring, hormoner, miljø og arbejdslivets effekt på deres helbred.

Deltagerne blev tilsendt spørgeskemaer med to års intervaller fra 2002 frem til 2012.

Forskerne dokumenterede 6.448 dødsfald i løbet af de ti år. Når man undersøgte årsagerne, havde deltagere med RLS en signifikant højere risiko for hjertekar-død i forhold til personer uden RLS, fortæller Gao.

Forskerne fandt ikke en betydelig sammenhæng mellem RLS og dødelighed på grund af kræft eller andre årsager.

Det er nødvendigt med større undersøgelser for at finde ud af om behandling af RLS med medicin kan reducere risikoen. I alvorlige tilfælde kan RLS-patienter får en medicin, der normalt er beregnet til Parkinson-patienter. Den såkaldte dopaminerg medicin kan helbrede næsten alle, men i nogle tilfælde kan det forværre tilstanden.