Det siger dine drømme om dit helbred

Dine drømme kan måske også afsløre noget om din krop og dit helbred.
 

Kender du det? At du vågner op fuld af undren. Hvad hulen handlede disse mærkelige drømme om….? Måske er der tale om vigtige signaler om dit helbred.

De fleste af os prøver på en eller anden måde at tolke de natlige begivenheder inde i vores sovende hoveder.

Det må jo være vores underbevidsthed, der siger os noget, eller det kan være vores måde at bearbejde ting vi har været ude for.

Men nu peger forskning på, at drømmene også kan sige noget om vores fysiske helbred. På det årlige møde i American Academy of Neurology fremkom en gruppe forskere med viden om forbindelsen mellem risiko for demens og evnen til at sove den såkaldte REM-søvn. Det har vist sig, at man har fem gange højere risiko for at få en bestemt type demens, hvis man lider af søvnforstyrrelser – og altså drømmer meget. Og det samme gør sig gældende med symptomer på Parkinsons.

Nogle forskere har også leget med tanken om, at drømme kan forudsige cancer og advare en patient om tuberkulose og hjerteanfald. Der er dog endnu intet regulært videnskabeligt belæg for, at drømme kan symbolisere eller forudsige den type helbredsproblemer. Men der er mere konkret bevis for, at mærkelige og/eller gentagne drømme siger noget om dit mentale helbred.

Her er nogle eksempler på sammenhængen mellem drømme og dit helbred:

 • Du har feber.
  Hvis du er typen, der overser symptomer på sygdom, lige indtil du styrter,  vil et natligt mareridt måske være det, der fortæller dig, at den er gal. Ifølge den berømte Mayo Clinic i USA, kan sygdom udløse mareridt, især hvis det er sygdom med feber. Hvis du ikke er opmærksom på din krop, så kan dette være din krops måde at fortælle dig på, at du skal passe på dig selv. Så hvis du har haft et mareridt, så overvej om du måske skal blive i sengen.
 • Lavt blodsukker..
  Hvis mennesker med diabetes oplever et dyk i blodsukkerniveauet, kan et muligt symptom være dårlige drømme og mareridt. De fleste med diabetes lærer sig at mærke de tidlige symptomer på lavt blodsukker før det fører til mareridt. Men det kan ske, at dykket kommer under søvnen og kan altså derved føre til onde drømme.
 • Stress..
  Det er også muligt, at du hører til den type, der ignorerer stresssymptomer. Hvis vi undgår at lytte til signaler om stress, kan vi risikere at tage symptomerne med under dynen. Nogle gange manifesterer tegnene på stress sig i form af drømme om, at du kommer for sent til toget eller at du overser vigtige ting. Andre gange kan en mærkelig drøm hjælpe dig med at indse, at du skal tage det lidt mere roligt. Og du kan også være heldig, at drømmen ligefrem handler om det, der stresser dig og giver dig svar på, hvorfor du bliver så stresset.
 • Gravid?
  Mange kvinder oplever, at de drømmer mere livligt under graviditeten. I de ni måneder, øges drømmene måske generelt, men mærkelige og uforståelige drømme kan også blive mere almindelige. Men mens flere og mere skræmmende drømme ikke ligefrem er rart, kan det faktisk alligevel være en god ting for en gravid kvinde: En israelsk undersøgelse af 166 kvinder viste, at jo mere urovækkende en gravid kvinde havde, des mindre sandsynligt var det, at hun udviklede en fødselsdepression.
 • Måske skal du til psykolog?
  Hvis stress og uro ofte giver dig voldsomme drømme, kan det måske ikke så overraskende hænge sammen med at din mentale tilstand kunne trænge til et eftersyn. Maniodepressivitet kan i nogle tilfælde give særligt mærkelige drømme. Og en undersøgelse af vietnamveteraner viste, at for 52 pct. af dem med posttraumatisk stress ofte havde mareridt sammenlignet med kun tre pct. af folk, som ikke havde været i krig. Så hvis du jævnligt oplever at have mareridt og vilde drømme, bør du måske tale om din søvn med din læge.
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?