Din søvn påvirkes af din partners smerter

 

Når din kæreste eller ægtefælle har smerter, kan det gå ud over dit helbred.

Ny forskning giver en ekstra dimension til præstens ord om ’i medgang og i modgang’, for det viser sig, at kærlige par deler andet end økonomi og seng. De påvirkes også gennemgribende, hvis partneren har kroniske smerter.

De ’afsmittende’ effekter kan være dårlig søvn og endda generelle helbredsproblemer.

Et nyt studie foretaget på Penn State University og offentliggjort i tidsskriftet PAIN, analyserede forskere parforhold, hvor den ene part havde kroniske smerter i knæet. De valgte knæsmerter, fordi det ofte giver problemer med at ligge rart i sengen.

Forskerne, med dr. Lynn Martire i spidsen, interviewede 138 patienter med leddegigt i knæet og deres partnere. De fik desuden deltagerne til at skrive en 22-dage lang dagbog.

Deltagerne var 50 år og derover, levede sammen med deres partner og havde enten et langvarigt forhold eller var gift.

Større problem i tætte forhold

Resultatet var, at jo større smerte en patient havde i knæet ud på aftnerne, desto værre søvnkvalitet havde partneren, der måske også påvirkes på det følelsesmæssige plan.

”Partnere hvis søvn var påvirket, er måske dårligere til at reagere empatisk overfor patientens symptomer og behov for støtte,” siger dr. Martire, som også mener, risikoen for at patienten ligefrem udsættes for fysiske og psykiske problemer, er øget.

Forskerne gættede på, at problemet var særligt stort i parforhold, som var tætte. Og det havde de ret i. De fandt, at med partnere, der havde et nært forhold, resulterede den enes smerter i den andens dårlige søvn, som ikke gav tilstrækkeligt med hvile til at klare næste dags udfordringer.

Og forskerne advarer om, at en skidt og søvnig morgen ikke nødvendigvis er den eneste følge af den forstyrrede søvn.

”Dårlig søvn på grund af ens elskedes smerter, kan være starten på, at ægtefællen får øget risiko for helbredsproblemer, herunder hjertekarsygdomme,” siger dr. Lynn Martire.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?