Mellem seks og ni timers søvn pr. nat er det optimale, hvis du vil undgå at vågne forvirret.

Sov hverken for lidt eller for meget

 

Rigtig mange er forvirrede og ved ikke, hvor de er, når de vågner om morgen. 

De lider af såkaldt konfus ophidselse, der i de værste tilfælde får folk til at gøre skade på sig selv eller andre ofte uden at vide det.

Tilstanden kan forekomme, selv mens du tager en lur. "Det sker for de fleste mennesker en gang imellem, ligesom når man har jet-lag,” siger Dr. Maurice Ohayon, der er professor i psykiatri ved Stanford University School of Medicine.

”Behandling for konfus ophidselse hænger ofte sammen med andre søvnproblemer, og når de bliver behandlet, forsvinder tilstanden ofte,” siger han.

I en ny undersøgelse har forskerne interviewet mere end 19.000 personer i alderen 18 år og op om deres søvnvaner, og om de havde oplevet symptomer på konfus ophidselse. De blev også spurgt, om de var blevet diagnosticeret med en psykisk sygdom, og om den medicin de tog.

Temmelig udbredt

Forskerne fandt, at 15 pct. af deltagerne havde haft en konfus episode i det sidste år, og over halvdelen sagde, at de havde mere end én episode per uge.

I 84 pct. af tilfældene havde deltagerne også andre søvnforstyrrelser, en psykisk lidelse eller de tog  psykofarmaka, såsom antidepressiva. Mindre end 1 pct. af dem, der led af konfus ophidselse, havde ikke andre søvnproblemer.

Blandt dem, der led af konfus ophidselse, havde 37 pct. også et mentalt sundhedsproblem. Personer med depression, bipolar lidelse, alkoholisme, panik eller post-traumatisk stress og angst havde en tendens til at være mere tilbøjelige til at være forvirrede, når de vågnede.

Søvnforvirring var også forbundet med at sove for lidt eller for meget. Omkring 20 pct.af dem, der sov mindre end seks timer om natten, og 15 pct. af dem, der sov på mindst ni timer led af søvnforvirring, ligesom mennesker med søvnapnø også var mere tilbøjelige til at have problemet.

Rapporten er offentliggjort i tidsskriftet Neurology.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?