Derfor bliver du udbrændt og stresset

Udbrændthed skyldes et misforhold mellem en persons ubevidste behov og arbejdspladsens muligheder og krav. 

 

Det understreger en ny undersøgelse fra universiteterne i Zürich og Leipzig, hvor forskere har undersøgt 97 kvinder og mænd mellem 22 og 62 år, der var udbrændt.

Udbrændthed er en tilstand af fysisk, følelsesmæssig og mental udmattelse fra arbejdet, der resulterer i en manglende motivation, lav effektivitet, og en følelse af hjælpeløshed. Det kan resultere i angst, hjertekar-sygdomme, immunsygdomme, søvnløshed og depression. 

Vi har alle behov, der motiverer os - også på arbejdspladsen. For nogle er det samarbejdet med gode arbejdskolleger, for andre er det karriere eller magt - altså at lede andre eller at få større indflydelse.

Hvis mulighederne på arbejdspladsen eller i vores jobfunktion for at opfylde disse motiverende behov ikke er til stede, risikerer vi at føle vort job som en trædemølle eller et Sisyfos-arbejde.

Forestil dig en revisor, der er udadvendt og har brug for sociale relationer, men hvis job kun giver ringe mulighed for kontakt med kolleger eller kunder. 

Eller forestil dig en medarbejder, som får ansvaret for et team, men som ikke nyder at være i centrum eller at have en lederrolle. 

I begge tilfælde er der et misforhold mellem deres individuelle behov og mulighederne og krav på arbejdspladsen. Den ny undersøgelse i tidsskriftet Frontiers in Psychology viser, at sådanne misforhold øger medarbejderes risiko for udbrændthed.

De økonomiske omkostninger ved fravær, vikarer, nedsat produktivitet samt medicinske, juridiske og forsikringsomkostninger grundet udbrændthed og generel arbejdsrelateret stress var ifølge en EU-undersøgelse i 2012 på hele 272 milliarder Euro årligt.

Ifølge den nye undersøgelse spiller medarbejdernes ubevidste behov - deres såkaldte "implicitte motiver" - en vigtig rolle for udviklingen af udbrændthed. 

Forskerne fokuserede på to vigtige implicitte motiver: Magt og tilhørsforhold.

"Vi fandt, at frustration over at de ubevidste behov ikke opfyldes på grund af manglende muligheder for motiv-dreven adfærd, skader det psykiske og fysiske velbefindende." 

Det gælder karrieremål, der ikke matcher en persons magtbehov eller behov for tilhørsforhold, fordi der så er brug for ekstra stor indsats for at nå dette mål, fortæller undersøgelsens hovedforfatter, Veronika Brandstätter, professor i psykologi ved universitetet i Zürich, Schweiz.

Deltagerne i undersøgelsen er fundet på en schweizisk hjemmeside, et forum for udbrændte schweizere, der blev bedt om at udfylde spørgeskemaer om deres fysiske velvære, grad af udbrændthed, og de særlige kendetegn ved deres job.

Stress | mar 24, 2017

Grøntsager beskytter mod stress

Jo flere frugter og grøntsager kvinder spiser, des mindre er deres risiko for stress.

For at vurdere de implicitte motiver - hvis styrke varierer fra person til person, men som ikke kan måles direkte gennem selvstændige rapporter, da de for det meste er ubevidste - brugte forskerne en opfindsom metode: de bad deltagerne om at skrive små historier, som skulle beskrive fem billeder, som viste en arkitekt, trapez kunstnere, kvinder i et laboratorium, en bokser, og en natklub scene.

Hver historie blev analyseret af programmører, der ledte efter sætninger om positive relationer mellem personer (hvilket er udtryk for behov for tilhørsforhold) eller sætninger med personer, som havde indflydelse eller indflydelse på andre (et udtryk for en lyst til magt). Deltagere, der brugte mange sådanne sætninger i deres historie fik en højere score for det tilsvarende implicitte motiv.

Jo større misforhold mellem en persons behov for tilhørsforhold og mulighederne for personlige relationer på jobbet, des større er risikoen for udbrændthed, konstaterede forskerne. Ligeledes var negative fysiske symptomer som hovedpine, brystsmerter, besvimelse og åndenød mere almindeligt, jo større misforhold, der var mellem en medarbejders magtbehov og muligheder for magt i hans eller hendes job.

Resultaterne viser, at interventioner, der forhindrer eller reparerer sådanne uoverensstemmelser, kan øge trivselen på arbejdspladsen og mindske risikoen for udbrændthed.

"Et udgangspunkt kunne være at vælge jobansøgere på en sådan måde, at deres implicitte motiver matcher de opslåede stillinger. En anden strategi kunne være jobudvikling, hvor medarbejderne proaktivt forsøger at berige deres job for at opfylde deres individuelle behov. For eksempel kan en medarbejder med et stærkt behov for at høre til finde måder at samarbejde om opgaverne," siger Brandstätter.

Arbejde | jan 13, 2014

Finanskrisen forringer dit helbred

Din privatøkonomi og din sundhed hænger åbenbart tættere sammen end man hidtil har troet.

"En motiveret arbejdsstyrke er nøglen til succes i dagens globaliserede økonomi. Her har vi brug for innovative arbejdsgange, der ikke bare handler om attraktive arbejdsforhold. At matche behov for motivation med deres daglige aktiviteter på arbejdet kan være vejen frem. Det kan også bidrage til at reducere den voksende bekymring for medarbejdernes mentale helbred, da udbrændthed hovedsageligt er en udhuling af motivation," siger Beate Schulze, seniorforsker ved Institut for Social og Arbejdsmedicin ved universitetet i Leipzig.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?