Skip to main content

430.000 voksne kvinder undgår sex i ferien

{snippet modul199}
 
{module 187}

Ferien er lig med mulighed for intimitet og sjov på lagenet. Sådan tænker mange i parforhold, mens mange enlige ser det som en mulighed for at smide tøjlerne og gå på jagt efter lidt sjov og ballade.

I teorien ser det rigtig dejligt ud, men desværre er virkelighed ofte en ganske anden. Op i mod hver anden kvinde i overgangsalderen har nemlig ikke lyst til sex, når det kommer til stykket. De ved af bitter erfaring, at det kan være ubehageligt og ligefrem gøre ondt at dyrke sex.

Der er 1,2 mio. kvinder på 50+ herhjemme, og af dem har knap halvdelen problemer med tørre slimhinder. Alligevel er det kun ca. 170.000 af dem, der er i behandling.

”Rigtig mange kvinder, der er holdt op med at menstruere, lider af tørre slimhinder i de nedre regioner, og så er det ubehageligt at dyrke sex, fordi det føles som sandpapir,” siger gynækolog Christine Felding.

Hun undrer sig over, at så mange kvinder finder sig i miseren, når der nemt kan gøres noget ved det. ”Jeg er virkelig forbløffet over, at så mange ellers kloge koner er så uvidende om problematikken,” siger hun.

Tag action i  god tid

Ifølge Christine Felding er der ingen kvinder, der behøver at finde sig i tørre slimhinder uanset, om de skal på ferie eller ej.

”Slimhinderne skal bare være i orden, og skal man på ferie, skal de være det inden,” siger hun.

Hun opfordrer derfor kvinder på 50+ til at få gjort noget ved de tørre slimhinder.

”Det er ganske let. Kvinderne skal bare have en lokal østrogenbehandling, der i de fleste tilfælde virker efter nogle få uger. I svære tilfælde kan der dog gå længere tid. Er man hårdt angrebet af tørre slimhinder, anbefaler gynækologen også, at man bruger østrogencreme på kønslæberne den første tid.

”Selv om man skulle være hormonforskrækket, er der ikke noget at være bange for, da behandlingen er lokal,” siger Christine Felding.

Skulle skaden være sket, og man ikke har fået gjort noget ved de tørre slimhinder inden ferien, så ved Christine Felding af erfaring, at der er mange kvinder, der bruger glidecreme, når de dyrker sex.

”Men det er en rigtig dårlig idé, for glidecremen er vandbaseret, så den udtørrer af sig selv slimhinderne,” siger hun.

Hun anbefaler derfor i stedet kvinderne at bruge mandelolie.

”Det bliver noget svineri på lagenet, men det er bedre end ingenting,” siger hun.

Svamp og bakteriel ubalance

Kvinder, der ikke længere menstruerer, får sjældent svamp i underlivet. ”Det er faktisk kun de kvinder, der tager stærk antibiotika, der risikerer at få svamp,” siger hun.

Du kan nå det endnu

Lider du af tørre slimhinder, er det om at komme til lægen i en fart, så du ikke får din ferie ødelagt.

En lokal østrogenbehandling mod tørre slimhinder virker i de fleste tilfælde i løbet af 2-3 uger.

Når du er kommet i topform, skal du fortsætte behandlingen, ellers risikerer du, at generne opstår igen.

Svamp rammer imidlertid ofte kvinder, der menstruerer. ”Ikke mindst kvinder, der er nogle sukkergrise, risikerer at få svamp. Det mærkes som kløe, svie og hytteostagtigt udflåd. Men det kan der jo også gøres noget ved, idet de kan få et svampemiddel, der virker i løbet af få dage;” siger hun.

Rigtig mange kvinder får også bakteriel ubalance eller skedekatar, som det også kaldes. Det viser sig som svie, lugt af fisk, irriterede slimhinder og øget udflåd.

Her er der flere forskellige behandlingsformer alt efter, hvor slemt det er.

I svære tilfælde kan man blive behandlet med nogle piller, som man skal tage fire stk. af i to dage med en dags mellemrum – såkaldt dag 1 og 3. De har dog den bivirkning, at de virker som antabus, så får man den behandling, skal man gå i en stor bue uden om alkohol, mens behandlingen står på.

Det er dog også muligt at købe forskellige former for ikke-receptpligtige midler i form af mælkesyretabletter, hvoraf nogle kan tages oralt. Det kunne måske være en idé, hvis problemerne først dukker op, når man har nået sin feriedestination, og det er for sent at gå til lægen.

Vær velforberedt

Uanset om man er i parforhold eller enlig, så opfordrer Christine Felding alle kvinder til at holde underlivet i topform hele året og være ekstra velforberedte, inden de drager på ferie.

Ferien kommer jo ikke bag på nogen, så få underlivet fikset i god tid inden ferien. Det gælder også de kvinder, der stadig menstruerer. For hvor sjovt er det at menstruere i 7-10 dage af en 14-dages ferie, når man ved lidt planlægning kan undgå det?” spørger Christine Felding.

Hun roser ikke mindst de enlige for at være den gruppe kvinder, der er bedst forberedte på hygge-hejsa i ferien.

Rigtig god ferie!