
Alkohol forringer dine luftveje
Drikker du meget udånder du mindre nitrogenoxid og risikerer måske luftvejsinfektioner.
Det viser en ny undersøgelse fra Loyola Medicin og Loyola University Chicago, der i den første undersøgelse af sammenhængen mellem alkohol og nitrogenoxid, har opdaget denne nedsættelse af beskyttelsen mod visse skadelige bakterier.
"Alkohol synes at forstyrre den sunde balance i lungerne," siger hovedforfatter dr. Majid Afshar, der er pulmonologist og adjunkt i fordelingen af pulmonal og intensivbehandlingsmedicin.
Dr. Afshar er blandt de 50 forskere i Loyolas Alkohol Research Program, der studerer effekten af alkohol på flere organsystemer. De forsker i de molekylære, cellulære og fysiologiske reaktioner på akut, alvorligt og kronisk alkoholforbrug.
Forskerne undersøgte data fra den amerikanske National Health og Undersøgelse Survey (NHANES), der har lavet interviews og fysiske undersøgelser for at vurdere de sundhedsmæssige og ernæringsmæssige status af amerikanerne.
Loyola-forskerne undersøgte data fra 12,059 voksne, der deltog i NHANES mellem 2007 og 2012. Resultaterne viste at 26,9 procent af deltagerne var storfrobrugere, hvilket var defineret som mere end én drink om dagen i gennemsnit for kvinder og mere end to drinks om dagen for mænd eller druk mindst en gang om måneden (fire eller flere genstande samtidigt for kvinder og fem eller flere genstande for mænd).
Efter justering for astma, rygning, kost, demografi og andre faktorer fandt forskerne, at udåndet nitrogenoxid niveauer var lavere hos disse storforbrugere end hos afholdsfolk, og jo mere alkohol folk drak, des lavere nitrogenoxid-niveau.
Nitrogenoxid er en farveløs gas produceret af kroppen under respiration. En nitrogenoxid molekyle består af ét nitrogenatom og ét oxygenatom. Nitrogenoxid og lignende molekyler spiller en vigtig rolle i at dræbe bakterier, der er årsag til luftvejsinfektioner.
Hos astmapatienter giver mængden af udåndet nitrogenoxid i test en god indikation af, hvor godt patientens medicinering virker. Overdreven indtagelse af alkohol kan dermed forstyrre resultaterne af denne kontrol.
"Lungelæger kan være nødt til at tage dette i betragtning," siger Dr. Afshar, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Chest.
"Alkoholforbrug bør indgå i overvejelserne i fortolkningen af udåndet nitrogenoxid," pointerer dr. Afshar, der mener at det vil være fornuftigt yderligere at udforske det komplekse samspil mellem alkohol og nitrogenoxid i luftvejene.