Skip to main content
Det kan godt være at du egentlig ikke er på arbejde, men følelsen af at være til rådighed kan udmatte dig alligevel.

Tilkaldevagter udmatter dig

Er du til rådighed for din arbejdsgiver uden egentlig at være på arbejde, så øger det din risiko for at blive træt.

{snippet start}

Op mod en femtedel af ansatte i EU har tilkaldevagter for at kunne tilfredsstille forbrugernes krav om at blive serviceret døgnet rundt.

En undersøgelse fra universitetet i Groningen i Holland viser, at selv om man ikke faktisk bliver tilkaldt, så bliver man træt af blot at være på vagt.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Ergonomi, er baseret på overvågning af 169 mandlige teknikere, der var tilkaldevagter. Forskerne undersøgte sammenhængen mellem arbejdstræthed, behov for afslapning og følelsen af at være på eller ikke på vagt.

Ved at undersøge virkningen af ​​fysiske, psykologiske, familie- og arbejdsrelaterede årsager til job-forårsaget træthed viste resultaterne, at den blotte oplevelse af at være på vagt, er en væsentlig årsag til træthed på arbejdspladsen.

Selv om tidligere forskning har fremhævet de negative virkninger af skæve arbejdstider som et stort behov for at kunne rekrerere sig, stort sygefravær og flere helbredsproblemer, har de fleste undersøgelser fokuseret på læger med tilkaldevagter.

Men den hollanske undersøgelse har set på hvordan det påvirker folk at være på vagt uden at blive tilkaldt sammenlignet med ikke at være på vagt.

Deltagerne besvarede et undersøgelsesskema, der viste, at deres behov for rekreation var størst for dem med psykiske problemer og kompliceret arbejde og familiemæssige forhold.

Undersøgelsen tyder også på at muligheden for selv at tilrettelægge arbejdet kan minimere de skadelige virkninger af skifteholdsarbejde og forbedre oplevelsen af ​​at være på vagt.