Er dine forældre skyld i din manglende arbejdsglæde

Har du problemer med at falde til på arbejdet, så kan det delvist skyldes, at du ikke fik en tryg barndom.

 

Det hævder i hvert fald dr. Peter Harms fra University of Alabama på baggrund af en undersøgelse af relationerne mellem chefer og medarbejdere, der viser en sammenhæng mellem hvor tryg en barndom medarbejderne har haft og deres adfærd på arbejdspladsen.

Tidligere forskning tyder på at den måde forældrene behandler deres børn på kan få langsigtede konsekvenser for deres relationer. Især den måde forældre reagerer på deres babyers råb om hjælp.

"Skal du lade barnet græde, eller skal du skynde dig at trøste det?" er et spørgsmål som alle forældre bliver tvunget til at tage stilling til, understrger Harms.

Babyer lærer med tiden hvor meget og højt de er nødt til at græde for at få forældrenes opmærksomhed - hvis overhovedet. Hvis babyen lærer at forældrene simpelthen ikke er til at stole på hvis de har brug for trøst, så stopper de med at håbe på hjælp.

Personer med pålidelige forældre ser senerehen i livet andre som potentielle kilder til støtte. 

Personer med upålidelige forældre har til gengæld tendens til ikke stole på at de kan få støtte fra andre og har tendens til enten at blive ængstelige eller undvigende. 

"Ængstelige personer ønsker virkelig at blive elsket, men de er nervøse for, at de vigtige personer i deres liv ikke vil gengælde deres hengivenhed," forklarer Harms, der er lektor i ledelse og har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Human Relations. 

"Derfor overreagerer de når som helst de mener, at deres forhold er truet. De bruger skyldfølelse og ekstreme følelsesmæssige udtryk i håbet om at andre vil holde sig tæt på dem og berolige dem. De bliver virkelig ængstelige og kan ikke styre deres angst og nervøsitet. På den anden side reagerer undvigende mennesker med indirekte at sige "jeg ønsker ikke at elske dig, og du behøver ikke at elske mig. Så bare lad mig klare mig selv." Disse mennesker vil ikke græde over brudte relationer."

Og dette mønster mener Harms og hans kolleger også gælder på arbejdspladsen, og især, at det kan påvirke ens forhold til ens chef.

"Din chef er lidt ligesom dine forældre. Det er dem, der kan tage sig af dig og formodes at uddanne dig og støtte dig. Dette gælder især nyansattes opfattelse," siger Harms, hvis forskning da også viser, at den måde chefer behandler deres underordnede påvirker nogle, men ikke alle, medarbejdere.

"I bund og grund regnede vi med, at chefer ville betyde mindre for personer med en tryg (opdragelse, red) eller undvigende personlighed," siger Harms. 

"Trygge individer har en lang tradition for omsorgsfulde relationer, så de har andre mennesker, som de kan vende sig til. Og undvigende individer er simpelthen ligeglade. Det var de ængstelige individer vi var mest interesseret i."

Deres resultater viste, at når ængstelige perosner blev parret med støttende ledere klarede de sig helt fint, men da de blev parret med fjerne, ikke-støttende ledere, blev de mere stressede og blev mindre produktive.

"De følte sig truet," siger Harms. 

"Deres dybtliggende angst viste sig og det begynder at optage dem på en usund måde."

Generelt havde undvigende personer mindre stress, men også mindre vilje til at hjælpe andre medarbejdere.

"Om det er en god eller dårlig chef er ligemeget. De er bare ligeglade. De ønsker blot at gøre deres arbejde og gå hjem," siger Harms.

Spørgsmålet er om arbejdsmiljøet ville være et bedre sted, hvis forældrene bare krammede deres børn mere?

"Sandsynligvis, men man kan gøre en forskel, selvom folk er ængstelige ved deres ansættelse. Vores forskning viser, at en moder- eller faderfigur senere i livet kan give den nødvendige kærlighed og støtte - også i forbindelse med arbejdet.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Alder | sep 03, 2013

Statiner bremser aldringsproces

Det mest almindelige middel mod for højt kolesterolindhold - statiner - kan også bremse…

"I sidste ende skal forholdet mellem en leder og deres underordnede udvikle sig som et forældre-barn forhold på en anden måde," siger Harms. 

"Du kan give opmærksomhed og støtte tidligt, men tegn på et modent forhold er, at I har tillid til hinanden til et punkt, hvor lederen har tillid til at deres medarbejder er selvstyrende, og medarbejdere kan handle uden at søge tilladelse. I overført betydning, at man bliver voksen og flytter hjemmefra."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?