Folk med planter på kontoret bliver 15 procent mere effektive.

Så meget mere effektiv bliver du af planter på jobbet

 

Grønne planter på kontoret er ikke bare godt for øjet og sjælen, men øger ligefrem produktiviteten markant.

Det viser en ny internationale undersøgelse, der skyder tanken om det nøgne kontor ned. Folk bliver ikke mere produktive af at kontoret er ribbet for forstyrrende ting - i hvert fald ikke hvis man tror at planter forstyrrer.

Undersøgelsen fra University of Exeter i England, University of Groningen i Holland og University of Queensland i Australien er offentliggjort i Journal of Experimental Psychology: Applied, hvor forskerne over en længere periode har sammenlignet kontorpersonales opfattelse og præstationer i hhv. nøgne og grønne kontorer.

Det er ikke den første undersøgelse, der påviser fordelene ved at skabe grønne miljøer. Der er for eksempel tegn på, at man bliver mentalt sundere af at flytte til grønnere områder og at grønne områder øger velværet i byerne.

Også laboratorieundersøgelser viser, at grønnere arbejdsmiljøer gør folk mere produktive, men det er første gang forskere har gennemført en langvarig undersøgelse af effekten på reelle arbejdsmiljøer.

De sammenlignede effekten af de to kontortyper på de ansattes opfattelse af luftkvalitet, koncentration og tilfredshed på arbejdspladsen, og også de objektive mål for produktivitet. Undersøgelsen varede i flere måneder og fandt sted i to store kommercielle kontorer i Holland og Storbritannien.

Indbringende planter

Resultaterne viste, at effekten af at indføre planter på de nøgre arbejdspladser forbedrede alle parametre og øgede produktiviteten med 15 procent.

Alex Haslam, medforfatter og professor i School of Psychology ved University of Queensland, mener at en grøn arbejdsplads hjælper kontoransatte til at blive mere fysisk, mentalt og følelsesmæssigt involveret i deres arbejde.

"Medarbejdere fra tidligere nøgne kontormiljøer oplevede øgede niveauer af lykke, hvilket resulterer i en mere effektiv arbejdsplads," siger han.

Resultaterne udfordrer nogle moderne forretningsideer, der siger at nøgne kontorer er mere produktive, hvilket har fået mange organisationer til at skabe sparsomme kontorrum.

"Vores resultater stiller spørgsmål ved denne udbredte teori, at mindre er mere - less is more - nogle gange er mindre bare mindre," siger professor Haslam.

"Et grønt miljø gør kontoret til en mere behagelig, tilfredsstillende og til et indbringende sted at arbejde," tilføjer han og påpeger, at en anden faktor er, at det giver arbejdstagerne det budskab, at deres arbejdsgiver bekymrer sig om dem.

"Psykologisk manipulering med virkelige arbejdspladser og reelle jobs tilføjer ny dybde til vores forståelse af, hvad der er rigtigt og hvad der er galt med de eksisterende kontordesign og ledelse. Vi er nu ved at udvikle en skabelon til et virkelig intelligent kontor," fortæller medforfatter Dr. Craig Knight fra afdelingen for psykologi ved University of Exeter i England.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?