Forbereder du dig i god tid og er forberedt på det værste undgår du at stresse til før og under ferien.

Sådan undgår du feriestress

 

Vi glæder os alle til at holde sommerferie. Men sandheden er, at det kan være rigtig stressende at skulle på rejse, ligesom det kan være udfordrende at få selve ferien til at fungere som man har ønsket.

Det handler om at undgå unødige bekymringer og at forberede sig på det værste.

Her er 8 gode råd til at undgå feriestress:

1. Book i god tid

Sørg for i god tid at beslutte dig for, hvor I skal hen. Det er oftest her du kan opnå de billigste priser og få mere fleksibilitet. Du har også her bedst mulighed for at få direkte fly frem for rejser, der kræver mellemlandinger. Og husk, at tidlige morgenfly oftere er forsinkede end de, der afgår op ad dagen. Undgå at rejse på de travleste dage – f.eks. dagen efter skolebørnene har fået ferie eller to dage før en højtid som påske og jul.

2. Gå ikke ned på gadgets

Før du forlader hjemmet, download masser af underholdning på din tablet, e-reader, smartphone, pc eller transportable DVD-afspiller. Det tager toppen af stressen, hvis du kan tilbringe ventetiden med at spille et spil eller læse en bog. Rejser du med børn, er tegnefilm geniale til at slå et par timer ihjel. Husk at medtage høretelefoner, også til børnene. Og tjek lige, at batterierne er friske.

3. Vær i god tid

Det lyder rigtig banalt. Men det er alligevel et godt råd, når man vil undgå feriestress. Forlad huset en time før du ellers havde planlagt. Forestil dig, hvor afslappet du vil være, når du i ro og mag kan daske rundt i lufthavnene eller togstationen, i stedet for at småløbe igennem terminalen og blive mødt af en alt for lang Security-kø. Og husk, at jo før du checker ind, des mindre er risikoen for at du står med problemet, når flyselskabet har overbooket. Du har også større mulighed for at bestemme, hvor du vil sidde og du kan nå at spise lidt mad inden selve rejsen.

4. Rejs let

Også selv om du checker din baggage ind, så kan det alligevel betale sig i god tid at sortere de unødvendige ting fra. Du slipper for risikoen for overvægt og du skal ikke slæbe rundt på de tunge kufferter før og efter selve rejsen.  Undgå også at tage ting med, som du holder specielt meget af og som vil gøre dig ekstra nervøs, hvis baggagen forsvinder.

5. Forbered dig på security

Hvis du skal flyve på ferie, vær sikker på, at du har organiseret dine ting, så det ikke bliver for bøvlet ved security-disken. Læg dine småpenge, nøgler, bælte, mobiltelefon og smykker i den baggage, du har checket ind i stedet for at skulle stå og tømme dine lommer foran en lang kø og utålmodige lufthavnsfolk. Hvis du rejser med børn, undersøg om der er en særlig ’familie kø’, som nogle lufthavne har. Sørg for, at børnene ved, hvad de skal forberede sig på. Også bamser og lignende skal igennem securitycheck, og det bør børnene vide i forvejen, så det ikke giver årsag til en stressende scene.

6. Forbered dig på forsinkelser

Forbered dig mentalt på forsinkelser ved at forestille dig en plan B. Du mindsker derved stressen og styrker oplevelsen af at det er dig, der bestemmer. Hvis du kan risikere noget så slemt som at overnatte i en lufthavn, sørg for ekstra snacks, ekstra tøj til hele familien og lidt ekstra legetøj som overraskelse til børnene, når det hele ser virkelig sort ud. Og bare for en sikkerheds skyld, indtast alle vigtige telefonnumre til flyselskabet, biludlejningsselskabet, venner og familie, der evt. venter jer i den anden ende.

7. Sørg for at få mad nok

Hvis du rejser på tom mave, risikerer du virkelig at blive en sur og uoplagt rejsende. Og hvis du keder dig og samtidig er småsulten, forfalder du nemt til at spise lufthavnenes eller flyenes dårlige, dyre og fedende mad. Flymad bliver stadig dårligere, og da flere flyselskaber har sparet valgmulighederne væk, er det en god ide selv at have velegnet mad med. Vælg noget, der ikke er for ’nasset’, især hvis du har børn med, og vælg protein- og fiberholdigt mad, så du føler dig mæt længere. Nødder, tørret frugt, ost og hårdkogte æg kan være godt.

8. Husk: De andre er også stressede

Ferierejser er stressende og hektiske for alle. Tag en dyb indånding, skru smilet på og forsøg at være positiv igennem hele rejsen. At være væk fra dagligdagen og fra de vante omgivelser er især svært for børn. Så involver dem i rejseforberedelserne og sørg for at medbringe lidt legetøj, bøger og andre ting, de kender. Og husk nu at lade være med at blive vred på lufthavnspersonalet – det hele glider bedre, hvis du forbliver rolig, siger pæne ting og er positiv.

Hav en rigtig god og ustresset ferie!

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?