Bare rolig, risikoen for at du bliver offer for sygdom i forbindelse med flyrejsen er uhyre lille..

Flyv trygt på ferie – du overlever det sikkert

 

Sandsynligheden for at du eller en af dine medpassagerer bliver syge i luften, og flyet må omdirigeres, er uhyre små.

En ny undersøgelse af mere end syv mio. kommercielle flyvninger viser, at risikoen for at støde på en sygdomsmæssig nødsituation i luften er 604 til 1. Og risikoen for på grund af sygdom at ende i en anden lufthavn end tiltænkt er 8.500 til 1. Samtidig er sandsynligheden for, at en af dine medpassagerer dør i luften 240.000 til 1, så det er i hvert fald ikke det, der skal være en undskyldning for at holde ferie i regnvejr herhjemme.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i New England Journal of Medicine, er en af de største til af sin art. Den er tænkt til at skulle bruges af flyselskaber, så de er i stand til at afhjælpe de mest almindelige nødsituationer om bord.

Data til brug for undersøgelsen er indsamlet fra 2008 til 2010 blandt fem flyselskaber, der til sammen sidder på 10 pct. af den globale flytrafik.

Undersøgelsen viser, at den mest almindelige sygdomsforekomst i luften er besvimelse, der tegner sig for 37,4 pct. af alle nødsituationerne. Herefter kommer luftvejsproblemer med 12,1 pct., kvalme eller opkastning 9,5 pct., hjerteproblemer 7,7 pct., og hjertestop 0,3 pct. af tilfældene.

Held i uheld

I langt de fleste sygdomstilfælde i luften, viste der sig tilfældigvis at være en læge, sygeplejerske eller redder om bord. I 48,1 pct. af tilfældene var den mest erfaren person en læge, i 20,1 pct.af tilfældene var det en sygeplejerske, og i 4,4 pct. af tilfældene var der en redder om bord.

Hvis der var en læge om bord, var der 9 pct.s. sandsynlighed for, at flyet ville blive omdirigeret til en anden lufthavn. Med en sygeplejerske var det 6 pct., ellers var det i omkring 4 pct. af tilfældene. Under de mere end to millioner flyrejser blev kun 7 pct. af sygdomstilfældene betragtet som så alvorlige, at flyet blev omdirigeret til en anden by. I alt var der 36 dødsfald enten om bord eller efterfølgende på hospital, og 31 af dem skyldtes hjertestop.

Undersøgelsen afslørede, at der er et vist behov for at ændre de førstehjælpskasser, der er om bord på mange fly, så de f.eks. også kommer til at indeholde anti-kvalme medicin. Og så viste undersøgelsen, at mange af besvimelsestilfældene og symptomerne ofte gik over af sig selv i løbet af 15 til 20 minutter, og at de ofte skyldes dehydrering.

Af de i alt 11.920 nødsituationer, der indgik i undersøgelsen, resulterede 26 pct. af dem med, at en person efterfølgende blev  transporteret til hospitalet, og at næsten 9 pct. af dem blev indlagt.

Om bord på flyene var aspirin den mest almindelige medicin, der blev anvendt til førstehjælp. Det blev givet i 5 pct. af tilfældene.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?