Forbered familieferien grundigt, så I alle kan nyde den uden irritationsmomenter.

8 råd: Undgå de værste katastrofer på familieferien

 

Indrøm det bare: Det kan være hårdt arbejde at være på ferie med familien. Uanset om man har små børn, store børn eller måske er nået i bedstemor alderen, så er det krævende at være sammen i døgndrift.

Ofte er forventningerne skruet højt op – og ofte har hvert familiemedlem sine helt egne forestillinger om, hvad der er en god ferie. Især hvis man ikke er vant til at være sammen med sine børnebørn i dagligdagen, kan det kræve en vis tilvænning og omtanke.

Vi har samlet et par gode råd, så de værste katastrofer undgås.

Sørg nu for at pak det hele med

Det der med at rejse ’let’ og uden for meget bagage er opreklameret, når man kommer ud over den pure ungdom. Sygdom og andre uforudsete hændelser har det med at opstå, når vi er på ferie. Så pak nu riiigeligt. Det giver ro på.

Vær i god tid

Det er en virkelig dårlig start, hvis man kommer for sent til fly eller tog. Og det er heller ikke sjovt at råbe af børnene og ægtefællen, fordi man er stresset af tidspresset. Hvis du tilhører selskabets ældste generation, er det tilladt at kræve, de andre tager hensyn til dig og din ’særhed’ med at ville være i god tid.

Erkend de andres begrænsninger – og dine egne

Lad være med at spænde buen for hårdt med hensyn til, hvad der skal nås på ferien. Børn får ikke en bedre ferie af at have et tætpakket program, og du risikerer at blive en sur og træt gammel kone.

Lad teenagerne i fred

Rejser du med teenagere, så se i øjnene, at du ikke får deres totale opmærksomhed. Lad dem have deres elektroniske gadgets i fred – og nyd den fred, du får samtidig. Teenagere er ikke som vi var, da vi var unge. Og de er måske knapt så imponerede over naturoplevelser og museumsbesøg som du er. Sådan er det bare – lav ikke en konflikt ud af det.

Gør det du har lyst til

Og kun det. Drop den dårlige samvittighed om at du burde være det perfekte familiemenneske og gøre alting, du faktisk ikke orker. Det er jo netop, hvad ferie går ud på. Du er nok også sjovere at være sammen med, når du er lidt egoistisk. Og hvad så, hvis der ikke blev kogt rødgrød i år.

Vær taknemmelig for den ferie du nu får i år

Det er så nemt at fokusere på alt det, der ikke kan lade sig gøre, fordi børnene ikke er store nok endnu, fordi pengene er for små i år, fordi, fordi… Koncentrer dig i stedet om at nyde den ferie, du får, også selvom der er gadestøj ved hotellet, aircondition’en ikke virker og du er blevet bidt at nogle lede småkryb. Nyd det – og sig til familien, du ikke gider høre på brok.

Få klaret een opgave

Sæt familien på en enkelt svær eller ubehagelig opgave på ferien. At man får klaret bare en enkelt ting, der har ligget og naget, gør kun ferieoplevelsen bedre for alle.

Skab fælles minder om de gode stunder

Tag masser af fotos og videoer, og få børnene eller børnebørnene til at skrive dagbog, eller lav sammen en scrapbog. På den måde får I sat fokus på alt det positive ved netop denne ferie.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?