Tænk dig om inden du fylder dig med chiafrø

 

På trods af de potentielle sundhedsmæssige fordele kan chiafrø udgøre en risiko, hvis du ikke indtager dem rigtigt.

De små, ovale frø er rige på fibre, protein og hjerte-sunde omega-3 fedtsyrer, men de bør ikke spises i deres tørre, rå form, advarer eksperter om. Det gælder især for mennesker, der lider af synkebesvær eller har en indsnævring af spiserøret.

"Chiafrø absorberer op til 27 gange deres egen vægt i vand," siger dr. Rebecca Rawl fra Carolinas Medical Center i USA. Derfor bør de kun indtages, når de har haft mulighed for fuldt ud at ekspandere i væske, før man spiser dem,” siger hun. ”Men når de indtages korrekt, er de sikre,” tilføjer hun.

Hvis chiafrø udvider sig i spiserøret, danner de en form for gel, der kan blokere spiserøret, og sker det, kan den være svær at fjerne med traditionelle redskaber.

På det netop afholdte årsmøde i American College of Gastroenterology i Philadelphia blev deltagerne præsenteret for det første tilfælde af chiablokering. Det involverede en 39-årig mand, der led af synkebesvær, astma og sæsonbetinget allergi.

Efter at have spist en spiseskefuld tør chiafrø med et glas vand, fik han problemer med at synke, og da han blev undersøgt af lægerne på en nærliggende skadestue, fandt de ud af, at det var en gele af våde chiafrø, der blokerede hans spiserør. Forsøg på at fjerne blokeringen ved hjælp af de gængse redskaber var umulig, så lægerne måtte skubbe de små mængder chiafrø ned i hans mave, indtil blokeringen var fjernet.

Så tænk dig om, inden du fylder dig med de sunde frø.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost