Middelhavskost reducerer risiko for nyresygdom

 

Middelhavsdiæten reducerer risikoen for at udvikle kronisk nyresygdom, der kan resultere i hjertekarsygdom og blodpropper.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere fra Columbia University Medical Center har fulgt 900 deltagere i næsten syv år for at vurdere sammenhængen mellem kosten og risikoen for nyresygdom.

Kronisk nyresygdom er en voksende epidemi, og mens der er sket betydelige fremskridt i beskyttelsen mod nyresygdom og dens udvikling gennem aggressiv behandling af risikofaktorer som forhøjet blodtryk og diabetes, oplever mange mennesker stadig at deres nyrefunktion svækkes med alderen.

"Mange undersøgelser har fundet en positiv sammenhæng mellem middelhavskosten og en række sunde effekter på helbredet, bl.a. i forghold til hjertekar-sygdom, Alzheimers sygdom, diabetes og kræft," siger Dr. Minesh Khatri, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of American Society of Nephrology (CJASN).

"Der er stigende tegn på, at dårlig kost er forbundet med nyresygdom, men det har været uvist, om de sunde effekter ved en middelhavskost også kunne hjælpe på nyrernes helbred."

Middelhavsdiæten indebærer et højere forbrug af frugt, grøntsager, fisk, bælgfrugter og sunde fedtstoffer, og samtidig mindre rødt kød, forarbejdede fødevarer og slik.

Forskerne undersøgte sammenhængen mellem forskellige udgaver af middelhavskosten på den langsigtede nyrefunktion hos de 900 deltagere, der fik flere point efter hvor godt de efterlevede diæten. Undersøgelsen viste at for hvert point de scorede havde de en 17 procent lavere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom.

Fik de fem point eller mere levede de helt op til diætens anbefalinger eller spiste endnu sundere. Det viste sig at være forbundet med en 50 procents lavere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom og en 42 procent lavere risiko for at nyrefunktionen hurtigt blev dårligere.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost