Blåbær og jordbær er sammen med andre bær de eneste frugter, den nye forskerskabte kur tillader.Blåbær og jordbær er sammen med andre bær de eneste frugter, den nye forskerskabte kur tillader.

Her er forskernes egen Alzheimers-diæt

 

En ny diæt mod Alzheimers reducerer risikoen for at udvikle Alzheimers med mindst 35 procent - også selv om man ikke følger den til punkt og prikke.

Det viser en undersøgelse fra Rush University Medical Center i Chicago, hvor forskere har testet diæten ved at tjekke i hvilket omfang 923 deltagere mellem 58 og 98 år efterlevede diætens madråd.

Deltagerne var en del af undersøgelsen Rush Memory and Aging Project, der i årevis har fulgt deltagernes aldersproces blandt andet ved at bede dem udfylde spørgeskemaer om deres daglige madforbrug.

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i Alzheimers & demens: The Journal of Alzheimers Association.

Den nye diæt med titlen MIND er en blanding af Middelhavs- og DASH-diæterne, der begge har vist sig at kunne forebygge hhv. hjertekar- og blodtryk-problemer.

Diæten er skabt af universitets ernæringseksperter med dr. Martha Clare Morris i spidsen.

Samtidig med at både Middelhavskosten og DASH-diæten har vist sig at reducere risikoen for hjerte-kar-problemer, som hjerteanfald, slagtilfælde og højt blodtryk, har nogle undersøgelser tydet på, at de også kan beskytte mod demens.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Din mad | jan 08, 2014

Mærkater på maden gør dig sundere

En rød, gul eller et grøn mærkat på kantinens eller cafeteriaets mad kan få dig til at…

Men den nye MIND-diæt er ifølge Morris lettere at følge end Middelhavskosten og DASH-diæten. Den består af 15 kost-elementer: 10 hjernesunde madvarer og fem usunde.

Her er de 10 sunde fødevaregrupper:

 • Grønne bladgrøntsager
 • andre grøntsager
 • nødder
 • bær
 • bønner
 • fuldkorn
 • fisk
 • fjerkræ
 • olivenolie
 • vin

De usunde er:

 • rødt kød
 • smør og fast margarine
 • ost
 • kager og slik
 • stegt mad og fastfood

I modsætning til DASH-diæten og Middelhavskosten, hvor det anbefales, at spise mange og forskellige frugter, fokuserer MIND-diæten specifikt på bær - især blåbær og jordbær, der i adskillige undersøgelser har vist sig at forebygge demens.

Virker også delvist

Undersøgelsens resultater er baseret på en gennemgang og analyse af deltagernes besvarelser af spørgeskemaer mellem 2004 og 2013. Forskerne rangerede deltagere efter, hvor godt deres madvaner efterlevede enten MIND-diæten, middelhavskosten eller DASH-diæten. Forekomsten af ​​Alzheimers sygdom hos deltagerne blev vurderet gennemsnitlig efter en periode på 4,5 år.

Forskerne fandt, at deltagere, der nøje fulgte en af ​​de tre diæter, havde en lavere risiko for Alzheimers. Deltagere, der fulgte middelhavskosten havde en 54 procent lavere risiko, mens deltagerne, der fulgte MIND-diæten havde en 53 procent lavere risiko. Deltagerne, der fulgte DASH-diæten havde en 39 procent reduceret risiko for Alzheimers.

Men i modsætning til de to andre diæter viste MIND-diæten sig også ganske markant at reducere risikoen - med 35 procent - for Alzheimers, selv om deltagerne kun delvist efterlevede den. Hvis deltagerne ikke efterlevede de to andre diæter - næsten - til fulde, så reducerede de ikke risikoen.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Demens | nov 12, 2015

Sådan kan humor afsløre demens

Er din mand begyndt at grine mere af falde-på-halen komik, så er han måske på vej til at…

"Jeg tror, at ​​det vil motivere folk mere, at de ikke behøver, at følge diæten 100 procent," siger Morris.

Forskerne gør dog opmærksom på, at for virkelig at drage fordel af MIND-diæten, bør man ikke overspise de usunde fødevarer, især smør, ost og stegt mad.

Ved at udelukke deltagere, der ændrede deres kost på et tidspunkt i løbet af undersøgelsen, fandt forskerne, at deltagere, der fulgte MIND-diæten længst, var bedst beskyttet mod Alzheimers.

"Ligesom med mange andre sundhedsrelaterede vaner, som motion, er det sundere, hvis du holder fast i vanen i lang tid."

Selv om yderligere undersøgelser er nødvendige for at bekræfte resultaterne, mener forskerne, at MIND-diæten viser lovende muligheder for at reducere risikoen for Alzheimers.

"Vi har udtænkt en diæt, der virker i dette Chicago-studie," pointerer Morris.

Tags: Alzheimers

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost