Sandwich-brød øger risiko for depression

Sukker, honning, ris, sandwich-brød og andre raffinerede kulhydrater kan medføre en øget risiko for depression hos kvinder efter overgangsalderen.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Columbia University Medical Center (CUMC), hvor forskerne har sammenlignet fødevarer med en såkaldt høj glykæmisk belastning og risikoen for at blive ramt af depression for første gang.

Undersøgelsen er baseret på data fra mere end 70.000 postmenopausale kvinder, der deltog i National Institutes of Health's Womens Health Initiative observationsstudie mellem 1994 og 1998.

Forbruget af kulhydrater øger blodsukkeret i varierende grad, afhængigt af typen af ​​fødevarer, der indtages. Jo mere raffinerede kulhydrater er, desto højere er dens score på det glykæmiske indeks (GI). Det glykæmiske indeks går fra 0-100 og måler mængden af ​​sukker i blodet efter spisning. Raffinerede fødevarer som hvidt brød, hvide ris, og sodavand udløser en hormonal reaktion (insulin) i kroppen for at reducere blodsukkeret. Denne reaktion kan også forårsage eller forværre humørsvingninger, træthed og andre symptomer på depression.

Forskerne fandt, at gradvist højere glykæmisk indeks og forbrug af tilsat sukker og raffineret korn var forbundet med øget risiko for farstegangs depression hos kvinder efter overgangsalderen.

Et øget forbrug af kostfibre, fuldkorn, grøntsager og frugter, men ikke juice, var forbundet med nedsat risiko. Dette antyder, at kosten kan bruges i behandling og forebyggelse af depression, mener forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost