Sådan undgår du gule tænder

Misfarvning af dine tænder behøver ikke at gro fast og kan afværges ved at spise og drikke rigtigt.

 

Det pointerer Ronald Perry, klinisk professor og direktør ved Tufts School of Dental Medicine, der giver en række enkle råd til at undgå misfarvning af tænderne.

Misfarvning i form af pletter kan skyldes en række mad- og drikkevarer; sort te eller kaffe og vine, både røde og hvide samt mørkt farvede fødevarer som rødbeder, bær, pickles og chokolade.

Sojasovs, karryretter og tomatsauce kan med tiden få dine tænder til at blive gule. Det kan forstærkes af et surt miljø i munden, enten ved at spise sure fødevarer eller ved ikke at børste tænder og bruge tandtråd regelmæssigt, kan gøre - fordi emaljen bliver mere sårbar.

Den bedste måde at undgå pletter og misfarvninger er at børste tænder lige efter at du har spist mad, der kan misfarve dem. Sørg desuden for at børste dine tænder mindst to gange om dagen og at bruge tandtråd.

Hvis du ikke kan holde dig fra mad- og drikkevarer, der kan misfarve dine tænder, så kan du reducere risikoen på flere måder.

Når du drikker te eller kaffe, så tilføj bare en lille sjat mælk. Prøv at drikke iste eller iskaffe gennem et sugerør. Det samme gælder for frugtsaft, sportsdrikke og sodavand og andre kulsyreholdige drikkevarer.

Sukkerfrit tyggegummi kan hjælpe med at neutralisere syrerne i munden.

Fødevarer med et højt indhold af kostfibre kan hjælpe med at sænke syreniveauet.

Grøntsager som bønner, spinat og andre bladgrøntsager hjælper med at producere mere spyt i munden og kan skrubbe tænderne rene.

Kræft | aug 16, 2013

Børst tænder og undgå tarmkræft

Der er tilsyneladende en klar forbindelse mellem bakterier i munden og tarmkræft.

Desværre er nogle typer misfarvning ikke lette at fjerne. Misfarvning kan være indlejret i tanden under udviklingen i livmoderen eller i barndommen. Det kan skyldes anvendelsen af ​​visse antibiotika og andre medikamenter.

Misfarvning kan også opstå, hvis det yderste lag af emaljen er slidt væk - for eksempel på grund af tandslibning. Med tiden bliver emaljen tyndere og selve tandbenet, der har en mørkere tone, ses tydeligere.

Også kalciummangel kan medføre misfarvning, og store doser af fluor kan føre til hvide pletter på tænderne, en tilstand kendt som fluorose, der især rammer børn under 6 år.

Ronald Perry advarer mod selv at forsøge at blege tænderne, da såvel hjemmeremedier som købeprodukter medfører en risiko for at tænderne slibes for meget og dermed kan forværre misfarvningen efter den umiddelbare forbedring.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost