Skip to main content

Kosttilskud og vitaminer kan være et farligt mix

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hvis du tager vitaminer eller andre kosttilskud sammen med medicin kan det være farligt.

”Kosttilskud kan ændre absorption og metabolisme af både receptpligtig- og håndkøbsmedicin,” advarer det amerikanske lægemiddelagentur, FDA.

"Nogle kosttilskud kan øge effekten af medicin, og andre kosttilskud kan nedsætte den," siger Robert Mozersky, der er lægekonsulent ved FDA.

Eksempelvis kan perikon gøre p-piller mindre effektive, og både ginkgo biloba og vitamin E kan fortynde blodet. Hvis man i forvejen for blodfortyndende midler i form af eksempelvis warfarin eller aspirin kan det øge risikoen for indre blødninger eller slagtilfælde.

Selv om mange tager kosttilskud for at sikre, at de får en ordentlig ernæring, så mener FDA ikke, at det kan erstatte en sund kost, og produkter, der er mærket som "naturlige" eller "urte" er ikke nødvendigvis uskadelige.

"Naturligt betyder ikke altid sikkert. Det gælder især for børn," siger Mozersky.

"Voksne skal vide, at børns stofskifte er så enestående, at de på forskellige alderstrin metaboliserer stoffer ved forskellige hastigheder. Børn, der indtager kosttilskud sammen med andre medikamenter, har en reel risiko for bivirkninger,” siger han.

Vær opmærksom ved operation

Mennesker, der skal opereres, bør informere deres læge om, hvilken medicin og hvilke kosttilskud, de tager.

Det kan være nødvendigt at holde op med at tage kosttilskud et par uger før en operation for at undgå potentielt alvorlige ændringer i hjertefrekvensen, blodtryk eller blødning risiko, advarer FDA.

Kvinder, der er gravide eller ammer, bør også tale med deres læge om eventuelle kosttilskud. FDA opfordrer alle til at fortælle deres læge, hvilken medicin og hvilke kosttilskud, de tager.