Skip to main content

Omega-3 hjælper på tørre øjne

{snippet modul199}
 
{module 187}

Lider du af tørre øjne kan fedtsyrer fra fede fisk hjælpe dig til mindre irritation og begrænse inflammation af øjets overflade.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere fra Baylor College of Medicine i Texas har testet et kosttilskud med omega-3 fedtsyrer på 38 kvinder, der havde passeret overgangsalderen og med tåre dysfunktion i begge øjne.

Undersøgelsesresultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Cornea viser, at daglige kosttilskud med en unik kombination af omega fedtsyrer (GLA, EPA og DHA) i seks måneder, er effektiv til at hæmme øjenirritation og standse udviklingen af inflammation, der kendetegner moderat til svært tørre øjne.

Deltagerne fik enten en blanding af omega fedtsyrer, antioxidanter og andre næringsstoffer i et kosttilskud (HydroEye ®), eller et placebo hver dag.

Patienterne blev vurderet ved forsøgets start og efter fire-, 12 - og 24-uger ved hjælp af en række spørgeskemaer og undersøgelser af øjnenes hornhinder, inflammationsniveau samt tårekananlerne.

Kosttilskuddet viste sig at forbedre symptomer på øjenirritation, undertrykke øjets overflade-inflammation og vedligeholde hornhindens overflade-glathed. En uregelmæssig hornhinde overflade bidrager til både irritation og problematiske visuelle symptomer.

"Inden for tre måneder viste gruppen, der blev behandlet med HydroEye statistisk signifikante forbedringer i irritationssymptomer på tørre øjne, og ingen progression i inflammation af øjets overflade eller uregelmæssigheder på hornhinden. Placebo-gruppens tørre øjne symptomer faktisk forværret i løbet af den seks måneder lange testperiode. " siger dr. Stephen C. Pflugfelder, der er professor i oftalmologi.

{module 205}

"HydroEye har tydeligvis haft en positiv indvirkning på disse patienter med moderat til svær tørre øjne."

Kvinder i overgangsalderen hårdest ramt

"At opnå statistisk signifikans i en test af tørre øjne er en bemærkelsesværdig bedrift, især i betragtning af de ekstreme vanskeligheder, som mange velanskrevne farmaceutiske virksomheder har haft med at bringe et produkt mod tørre øjne på markedet," siger dr. John D. Sheppard, der er præsident for Virginia Eye Consultants og professor i oftalmologi ved Lee Laboratoriet for Ocular Farmakologi på Eastern Virginia Medical School.

Tørre øjne menes at påvirke 30 millioner amerikanere, men det faktiske antal menes at være meget højere, fordi tilfælde af tørre øjne tendens til at være dramatisk underrapporteret. En dansk undersøgelse har vist at helt op til 24 procent lider af større eller mindre problemer med tørre øjne.

Moderat til svær tørre øjne kan væsentligt forringe livskvaliteten for dem, der lider af den tilstand. Faktisk konkluderede tidligere forskning, at virkningen af tørre øjne på livskvaliteten blev bedømt som svarer til ustabil angina (brystsmerter relateret til hjertesygdomme).

Tørre øjne er forbundet med en række risikofaktorer, herunder alder, køn, brug af computer, rygning, udsættelse for tørre miljøer, LASIK, slid fra kontaktlinser, luftforurening, meget almindelig medicin og diabetes 2. Inflammation af øjets overflade bidrager også til irritationssymptomer og sygdom i øjets overflade, der kan udvikle sig til tørre øjne.

Kvinder, der har passeret overgangsalderen betragtes som værende i højrisikozonen for at udvikle tørre øjne på grund af flere risikofaktorer.

HydroEye som blev brugt i forsøget er så vidt vides ikke på det danske marked, men tidligere undersøgelser har vist, at andre kosttilskud med Omega-3 har haft effekt på tørre øjne og har kunnet reducere antallet af patienter med symptomer på tørre øjne med op til 70 procent.

En større befolkningsundersøgelse af over 30.000 personer viste at tørre øjne oftere ramte personer, der spiste de mindste mængder omega-3 festsyrer.