Skip to main content

Rødvinspiller forpurrer sundheden ved motion

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hvis du tror at det hjælper på fysikken at tage piller med resveratrol, så tager du fejl.

Tidligere undersøgelser har antydet at resveratrol-piller har kunnet hjælpe på formen i forbindelse med motionstræning, men den ide skyder et dansk studie ned.

Antioxidanter er godt, men for mange kan faktisk være af det onde. Den danske undersøgelse tyder nemlig på, at det naturlige antioxidant resveratol, der findes i små mængder i rødvin og chokolade, modvirker de sundhedsmæssige fordele ved motion.

Undersøgelsen, der er foretaget på Københavns Universitet, omfattede 27 raske, men inaktive mænd, alle rygere omkring de 65 år. De blev i otte uger sat i gang med højintensiv træning, der omfattede hele kroppens kredsløb.

I forsøgsperioden fik halvdelen af deltagerne 250 mg resveratrol dagligt. Resten fik snydepiller, der ikke indeholdt nogen aktive stoffer. Hverken forskerne eller de mænd, der deltog i undersøgelsen vidste, om de fik resveratrol eller placebo.

Selv om den fysiske aktivitet forbedrede mændenes hjertesundhed, så viste undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of Physiology, at resveratrol kosttilskud modvirkede de positive effekter af motionen på både blodtrykket, niveauet af fedt i blodet og kroppens evne til at transportere og bruge ilt.

De mænd, der tog placebo piller, havde således et lavere blodtryk og koncentration af LDL (det "dårlige" kolesterol) og triglycerider i blodet efter de otte ugers træning.

De mænd, der fik resveratrol , havde også en væsentligt lavere stigning i mængden af ilt leveret til musklerne under deres træning. Forskerne fandt også, at resveratrol ikke påvirkede udviklingen af åreforkalkning.

Sund kost

Ifølge forskerne sætter undersøgelsens resultater endnu en gang spørgsmålstegn ved de positive virkninger af resveratrol tilskud hos mennesker.

Forskerne ved ikke, hvorfor resveratol virker sådan.

"En mulighed kan være, at de frie radikaler, der er skadelige for cellerne og normalt bliver fjernet af antioxidanterne, kan være med til at stimulere træningsindsatsen,” siger ph.d-studerende Lasse Gliemann fra Københavns Universitet.

”Det er ikke første gang, at forskerne har fundet ud af, at relativt høje doser af antioxidanter ikke har vist sig at være effektive,” siger Dr. Michael Joyner fra Mayo Clinic i Rochester.

”Nogle tror, at man har brug for en smule oxidativt stress for at udløse eller stimulere træningsresponsen," siger Michael Joyner. "Det samme gør sig gældende ved inflammation.”

”De korte, frie radikaler, som menes at bidrage til inflammation, aldring og sygdomme, kan faktisk være nødvendige for at udløse kroppens sunde reaktioner. Så når det gælder antioxidanter, hvor meget er så for meget,” spørger Lasse Gliemann, der siger, at det er nødvendigt med mere forskning for at kunne besvare spørgsmålet.

"For at teste det, ville vi være nødt til at foretage en dosis-respons undersøgelse. Men den mængde resveratrol vi gav i undersøgelsen svarer til flere flasker rødvin (mindst 20 liter) om dagen. Så derfor kan vi konkludere, at ekstra 250 mg resveratrol er noget skidt, når der trænes,” siger han.

Michael Joyner siger, at en sund kost kan være en bedre løsning end at tage antioxidant kosttilskud.

"Det er måske bedre at få antioxidanter via en kost rig på frugt, grøntsager og sunde olier."

Selv om en tidligere undersøgelser har antydet, at resveratrol kan forbedre fordelene ved motion i forbindelse med hjertesundhed og beskyttelse mod diabetes, så er resultaterne rapporteret i dyr, ikke mennesker.

En undersøgelse fra 2012 fra Washington University School of Medicine har vist, at resveratrol tilskud ikke har metaboliske fordele hos raske, midaldrende kvinder.