Skip to main content

Multivitaminer er spild af penge

{snippet modul199}
 
{module 187}

Drop den daglige multivitaminpille for den får dig hverken til at leve længere eller bedre.

Tre nye undersøgelser offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine viser, at multivitamin-og mineraltilskud ikke virker bedre end kalktabletter.

Tværtimod tyder nogle undersøgelser på, at høje doser af visse vitaminer kan forårsage skade, og derfor opfordrer forskerne folk til at holde op med at tage dem.

"Vi mener ikke, at vitaminerne fungerer," siger dr. Eliseo Guallar, der er professor i epidemiologi ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Den opsigtsvækkende meddelelse imødegås – naturligvis – af vitaminfabrikanterne.

"Vi har alle brug for at styre vores forventninger til, hvorfor vi tager multivitaminer," siger Duffy MacKay, der er vicepræsident for den amerikanske organisation, der repræsenterer vitaminfabrikanterne. "Forskning viser, at folk tager multivitaminer for deres generelle sundhed og velvære og for at udfylde visse ernæringsmæssige huller,” siger MacKay, der understreger, at multivitaminerne opfylder de tre krav, og at det derfor er en god idé at tage dem.

{module 236}

Han imødegås af Eliseo Guallar, der siger, at der ikke er nogen grund til at tage multivitaminer, når næsten alle får en mere eller mindre perfekt kost.

"Det ville være fantastisk, hvis alle kostproblemer kunne løses med en pille," siger han. "Men desværre er det ikke rigtigt.”

Ingen forskel

I den første undersøgelse tjekkede forskerne 6.000 mandlige læger over 65 år. De skulle enten tage en daglig multivitamin eller en snydepille.

Da undersøgelsen begyndte, var deltagerne ved godt helbred, og 84 pct. sagde, at de trofast tog deres pille hver dag.

Efter 12 år var der ingen forskel i hukommelsen hos de to grupper.

"Uanset, hvad vi gjorde, så der en nul effekt," siger undersøgelsens forfatter Jacqueline O'Brien, fra Brigham and Women 's Hospital i Boston. "Kosttilskud bliver ofte markedsføres som en god ting for hjenesundheden, men det holder ikke.”

Undersøgelsen viste dog, at multivitaminer i beskedent omfang mindsker risikoen for kræft og grå stær. Kræftrisikoen blev reduceret med 8 pct., mens risikoen for grå stær faldt med 9 pct. sammenlignet med placebo.

I den anden undersøgelse undersøgte forskerne 1.700 mennesker, der havde haft hjerteanfald. Nogle fik høje doser af vitaminer og mineraler, andre fik snydepiller.

Efter et gennemsnit på 55 måneder var der ingen signifikant forskel mellem de to grupper hverken m.h.t. antallet af dødsfald, andre hjerteanfald, slagtilfælde, episoder af alvorlige smerter i brystet og blokerede arterier.

Den tredje undersøgelse vurderede 27 tidligere undersøgelser af vitamin- og mineraltilskud, der omfattede mere end 450.000 mennesker. Denne undersøgelse fandt ingen beviser for, at kosttilskud giver en fordel for hjertesygdomme, eller at de udsætter døden. De fandt kun en minimal fordel for risikoen for at få kræft.

Resultaterne af undersøgelserne er så klare og konsekvente, mener forskerne, at de opfordrer folk til at lade være med at spilde penge på multivitaminer.