Skip to main content

Rygere bør holde sig fra kosttilskud

{snippet modul199}
 
{module 187}

Rygere og andre, der har risiko for at få lungekræft, gør kun tingene værre, hvis de i en god mening tager kosttilskud med antioxidanter.

En svensk undersøgelse foretaget på mus viser, at antioxidanter synes at accelerere udviklingen af kræft ved at kortslutte en af kroppens vigtigste immunreaktioner til maligne celler.

Normale doser af vitamin E og mindre doser af antioxidant supplementet acetylcystein øgede væksten af tumorer i mus med tidlig lungekræft, skriver Science Translational Medicine .

"Vi fandt, at antioxidanter forårsagede en tredobling i antallet af tumorer, og også var skyld i, at svulster blev mere aggressive," siger dr. Martin Bergo fra Sahlgrenska Cancer Center ved Göteborg Universitet.

"Antioxidanterne forårsagede, at musene døde dobbelt så hurtigt, og effekten var dosisafhængig. Hvis vi gav en lille dosis, voksede tumorerne lidt, men gav vi en høj dosis, voksede tumorerne voldsomt," siger han.

Bergo mener, resultaterne er bekymrende, fordi acetylcystein bruges til at forbedre vejrtrækningen hos patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom, KOL. De fleste mennesker, der har KOL, er nuværende eller tidligere rygere.

Bagslag

Antioxidanter beskytter normalt kroppen mod sygdom ved at forhindre celleskader forårsaget af de molekyler, der kaldes frie radikaler. 

"Radikalerne kan skade næsten alt inde i en celle, herunder DNA, og DNA-beskadigelse kan føre til kræft," siger Martin Bergo.

Undersøgelsen viste imidlertid, at beskyttelsen giver bagslag hos mennesker, der allerede har kræft eller har forstadier til det.

Når kroppen registrerer cellulært DNA, der kan føre til kræft, frigives et tumor-undertrykkende protein kaldet p53. I laboratorieforsøg med mus og humane cancerceller fandt forskerne, at antioxidanter imidlertid undertrykker frigivelsen af p53.

Resultaterne tyder på, at mennesker, der bærer små udiagnosticerede tumorer i deres lunger bør undgå at tage ekstra antioxidanter, konkluderer undersøgelsen.

"Hvis du har lungekræft, eller hvis du har øget risiko for at udvikle det, kan ekstra antioxidanter være skadelige, og vil kunne fremskynde væksten af en tumor," siger Martin Bergo.

”Den nye undersøgelse understøttes af tidligere undersøgelser, der har vist, at antioxidanter er dårlige for kræftpatienter,” siger Peter Campbell, der er direktør for Tumor Repository på American Cancer Society.

Humane forsøg i 1980'erne og 1990'erne fandt, at antioxidanterne beta-caroten, vitamin A og E-vitamin væsentligt øgede forekomsten af lungekræft hos rygere,” siger han.

Den menneskelige krop skaber sine egne antioxidanter, og den er bygget til at bruge ekstra antioxidanter, som vi får fra den mad, vi spiser, men ved at tage antioxidant kosttilskud kan man ødelægge kroppens evne til at bekæmpe kræft og sygdom.