Skip to main content

Ekstra beta-caroten øger kræft-risiko

{snippet modul199}
 
{module 187}

Kosttilskud med e-vitamin og beta-caroten forhindrer hverken hjertesygdomme eller kræft. Til gengæld er der noget, der tyder på, at beta-caroten endda kan øge sundhedsrisikoen for nogle.

Det mener en amerikansk ekspertgruppe, der er nedsat af den amerikanske regering. Den siger, at der nu er rigelige beviser for, at E-vitamin ikke gør noget for at forhindre hjertesygdomme og kræft. Beta-caroten virker heller ikke, men kan derimod øge risikoen for lungekræft hos mennesker, der allerede er i risiko for at få sygdommen, siger eksperterne.

"Desværre kan videnskaben endnu ikke vurdere, hvor meget gavn eller skade der ved at tage multivitamintilskud for kræft eller hjertesygdomme," siger dr. Michael Lefevre, der er næstformand for ekspertgruppen.

Hjertesygdomme og kræft hører blandt de førende dødsårsager, og rigtig mange tager daglige kosttilskud for at undgå at blive ramt, selv om der kun er lidt dokumentation for, at de hjælper med at holde mennesker raske.

For at finde ud af, hvad der er op eller ned, kiggede det amerikanske ekspertpanel på de undersøgelser, der er udført i løbet af de seneste 10 år på vitaminer.

De gennemgik fem undersøgelser om multivitaminer og 24 undersøgelser af individuelle eller kombinerede kosttilskud.

Tre af de fem undersøgelser om multivitaminer fandt, at der kunne være en vis fordel i at tage dem. Men to store undersøgelser, den ene foretaget i USA og en i Frankrig, fandt, at en daglig multivitamin i let grad kunne reducere risikoen for kræft hos ældre mænd. Den ene undersøgelse omfattede ikke kvinder, og den anden viste ingen effekt hos kvinder.

Billedet var endnu mere mudret af de undersøgelser, hvor man havde set på et enkelt kosttilskud eller kombinerede tilskud. 

Øget risiko for lungekræft

Med vitamin E og betacaroten var resultaterne ganske anderledes. Ud af seks randomiserede, kontrollerede forsøg blev der ikke fundet nogle betydelige fordele af E-vitamin mod hjertesygdomme eller kræft, og det har ført til, at panelet fraråder anvendelsen. Seks andre kliniske forsøg med beta-caroten fandt ingen effekt, og to viste, at de var direkte skadelige.

I gennemsnit øger et tilskud af ekstra beta-caroten risikoen for lungekræft hos rygere med omkring 24 pct., siger panelet.

Panelets anbefalinger er offentliggjort i Annals of Internal Medicine.