Skip to main content

Derfor er magnesium så vigtigt

{snippet modul199}
 
{module 187}

Magnesium er involveret i mere end 300 kemiske reaktioner i kroppen, og derfor er det vigtigt, at du får tilstrækkeligt.

Magnesium er et vigtigt mineral, fordi det både bruges i forbindelse med musklerne og nerverne, så hjernen kan sende og modtage meddelelser. Det får også dit hjerte til at slå støt, og det holder dit immunforsvar stærkt.

De fleste mennesker får tilstrækkeligt magnesium ved at spise fødevarer, såsom grønne bladgrøntsager , fuldkorn, bønner  nødder og fisk. Men magnesium markedsføres også som super piller, der kan løse en lang række lidelser såsom muskelspændinger, lavt energiniveau og søvnbesvær.

Du skal imidlertid tænke dig om to gange, før du køber et magnesium tilskud.

Dr. Bruce Bistria, der er chef for klinisk ernæring ved Beth Israel Deaconess Medical Center og professor i medicin ved Harvard Medical School, siger, at magnesiummangel er meget sjælden.

"Nyrerne har en ekstraordinær evne til at reducere magnesium tab i urinen, og dermed får man magnesium balance på en bred vifte af indtag," forklarer han.

Helst fra fødevarer

For mennesker, der har problemer med at absorbere magnesium fra mad, eksempelvis dem med cøliaki, nyreproblemer, alkoholisme eller kroniske fordøjelsesproblemer, kan kosttilskud være nyttige. Desuden kan noget medicin interferere med optagelsen af magnesium, hvilket gør et tilskud nødvendigt.

Påstandene om, at magnesium kan forbedre energiniveauet, søvn og ømhed i kroppen, tvivler dr. Bistrian på.

"Der er ingen beviser for, at det kan være effektivt for disse symptomer, " siger han.

Hvis du er bekymret for at have et for lavt magnesiumniveau, så bed din læge om at tage en blodprøve.

Det er bedst at få magnesium fra fødevarer, især fiberrige fødevarer som mørkegrønne bladgrøntsager, uraffinerede korn og bønner. Den anbefalede kost tilførsel (ADT) af magnesium er fra 350 mg per dag for både kvinder og mænd. Ældre mænd skal dog have lidt mere.

Magnesium-rige fødevarer: 

  • 28 g ristede mandler indeholder 80 milligram magnesium
  • 1/2 kop frossen spinat (kogt) indeholder 78 milligram magnesium
  • 3/4 kop klid flager indeholder 64 milligram magnesium
  • 1 medium bagt kartoffel med skind indeholder 48 milligram magnesium
  • 1/2 kop (dåse) brune bønner indeholder 35 milligram magnesium

Kilde: Harvard Medical School