Jerntilskud øger livskvaliteten trods kraftige blødninger
Kraftig menstruation før overgangalderen kan medføre anæmi og en forringet livskvalitet, som dog kan afhjælpes med jerntilskud.
Det viser en ny finsk undersøgelse, hvor forskere viser at jerntilskud eller en tilstrækkelig jernrig kost kan give kvinder med kraftig menstruation større overskud, forbedre de kognitive evner, humør og en generelt bedre livskvalitet.
Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, hvor forskerne foreslår at læger eller sygehuspersonale skal screene for anæmi og anbefale jerntilskud til kvinder med kraftig menstruation (menoragi).
En af de almindelige årsager til jernmangel og anæmi er kraftig blødning under menstration. På længere sigt kan de månedlige menstruationer medføre jernmangel, hvis kosten ikke indeholder tilstrækkeligt jern. Tidligere undersøgelser har vist, at jernmangel kan påvirke kvinders fysiske ydeevne, kognitive funktion, humør og generelle livskvalitet.
Undersøgelsen er baseret på en vurdering af effekten ved blod- og jernmangel for livskvaliteten hos 236 kvinder, der var i behandling for kraftig menstruation på Institut for Obstetrik og Gynækologi ved Hyvinkää Hospital. Deltagerne blev tilfældigt udvalgt til enten at få fjernet livmoderen eller at prøve et hormonpræparat mod kraftige blødninger.
Forskerne opdelte deltagerne i to grupper - kvinder der var enten anæmiske eller ikke havde et lavt hæmoglobin-indhold i blodet - hæmoglobin er de iltbærende proteiner i de røde blodlegemer. Forskerne målte også niveauer af ferritin i blodet for at vurdere jernniveauet hos begge grupper.
Mindre angst og depression
Resultaterne viser, at 27 procent af kvinderne var anæmiske og 60 procent led alvorligt af jernmangel ved begyndelsen af undersøgelsen. Hos de kvinder, der var anæmiske tog kun 8 procent et jerntilskud. Et år efter behandlingen var hæmoglobinniveauet steget hos begge grupper, men kvinder, der i begyndelsen af undersøgelsen var anæmiske havde stadig et betydeligt lavere niveau i forhold til deltagerne i den ikke-anæmiske gruppe.
Et år efter behandling havde kvinderne i den anæmiske gruppe en betydelig forbedret energi, forbedret fysisk og social funktion og et fald i angst og depression i forhold til deltagerne i den ikke-anæmiske gruppe. Det tog fem år for jerndepoterne havde nået det normale niveau.
"LivsKvaliteten for kvinder med kraftige menstruationer er meget forskellig, men behandlingen af anæmi er vigtigt for at opnå gode resultater," konkluderer undersøgelsens chefforsker Dr. Pirkko Peuranpää.
"Vores resultater tyder på, at klinikere bør screene for anæmi hos kvinder med kraftig menstruation og anbefale tidligt jerntilskud som en del af behandlingen."