Skip to main content

Sådan undgår du at få nyresten fra kalkpiller

{snippet modul199}
 
{module 187}

Tilskud af kalcium og D-vitamin kan øge risikoen for nyresten, hvis dit indhold af kalcium i urinen i forvejen er højt.

Kalktabletter og D-vitamin tilskud anbefales almindeligt til kvinder efter overgangsalderen for bl.a. at beskytte mod knogleskørhed, men de almindelige kosttilskud kan medføre at kalciumudskillelsen og kalciumindholdet i blodet bliver høj hos nogle kvinder, viser en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Menopause.

Resultaterne er báseret på en undersøgelse af 163 kvinder over 57 år, hvis D-vitamin niveau var for lavt. Kvinderne tog kalktabletter så de kom op på det anbefalede daglige indtag på 1.200 mg, og tog dertil forskellige doser af D-vitamin, der spændte fra 400 til 4.800 IE/dag.

Omkring ni procent af kvinderne udviklede for høje niveauer af kalcium i blodet (hypercalcæmi), og 31 procent udviklede for høje niveauer i deres urin (hypercalcuri), selv om de fik mindre end de anbefalede doser og ikke led af hyperparathyroidisme, hvor kroppen producerer for meget kalcium-regulerende hormon.

Det høje indhold af kalcium i blodet og urin kan føre til nyresten eller andre problemer. Undersøgelser har også vist at kalktabletter kan øge risikoen for blodpropper.

Få målt kalcium-indholdet

Den gode nyhed i denne undersøgelse er, at forskerne også fandt en måde at forudsige, hvilke kvinder der havde størst risiko for at få for højt kalk-indhold i blodet og urinen. Risikoen var 15 gange højere for kvinder, der ved forsøgets start havde et 24 timeres kalcium-indhold i urinen over 132 mg. Og risikoen var 20 gange højere for kvinder, der startede med et indhold på over 180 mg. Desuden blev risikoen reduceret med alderen - 10 procent pr. år.

"Selv et beskedent kalciumtilskud på 500 mg/dag kan være for højt for nogle kvinder," pointerer forfatterne, der anbefaler at måle kalcium-indholdet i blod og urin, før kvinderne begynder at tage kalktabletter og igen inden for tre måneder.

"Jeg vil anbefale, at kvinder finder ud af, hvor meget kalcium, de typisk får gennem deres kost, før de tager store doser kalcium-tilskud. De har måske ikke brug for så meget, som de tror," siger administrerende direktør for North American Menopause Society, dr. Margery Gass.