Skip to main content

10 tegn på at du har zinkmangel

{snippet start}

Mineralet zink har en række vigtige funktioner og roller i den menneskelige krop, som gør det uundværligt for dit helbred.

Det er en vigtig komponent for mere end 300 enzymer, der er involveret i syntese og metabolisme af kulhydrater, lipider, proteiner, nukleinsyrer og andre mikronæringsstoffer.

Det stabiliserer cellulære komponenter og membraner og så er det vigtig for celle- og organstrukturer samt afgørende for celledeling og dermed nødvendig for normal vækst og udvikling under graviditeten, barndommen og ungdommen.

Det er involveret i DNA-syntese og vigtigt for immunsystemet, sårheling og vævsreparation.

Zink findes i alle kroppens væv og væsker og kroppens samlede indhold af zink anslås til 2 g. Omkring 60 procent af kroppens samlede indhold af zink findes i skeletmuskulatur og 30 procent i knoglemasse.

Zink absorberes i tyndtarmen og udskilles via nyrerne, huden og tarmen. Kroppen lagrer ikke zink, så det er nødvendigt med et dagligt indtag for at sikre et normalt niveau. Det anbefalede daglige indtag af zink for en voksen mand er ca. 9,5 mg og 7mg for kvinder.

Zink findes hovedsageligt i rødt kød og fjerkræ, men det højeste indhold findes i østers. Også krabber, hummere og andre skaldyr indeholder pæne mængder zink.

Hvis du er vegetar er de vigtigste kilder bælgfrugter, nødder og fuldkornsprodukter.

Her er 10 tegn på at du lider af zinkmangel

Hudproblemer

Zinkmangel kan have en dårlig effekt på hudens sundhed. Huden kan blive bleg eller ru. Strækmærker er et symptom på zinkmangel. Zink er også afgørende for collagensyntesen som kan hjælpe på helingsprocessen af sår. Zinkmangel kan også medføre akne og fedtet hud. Der er også undersøgelser, som viser, at zink påvirker udbrud af herpes type 1 og 2.

Misfarvede negle

Zinkmangel kan få dine negle til at gro langsomt eller medføre misfarvninger. Et zinktilskud kan hjælpe på neglevækst og -farve, men det kan faktisk være farligt at indtage for meget zink, så husk at tale med din læge først.

Depression

Zinkmangel kan påvirke din hjerne, hvilket kan føre til mange følelsesmæssige forstyrrelser i dit daglige liv. Vrede, pludselig forskrækkelse, depression og lav tillid samt generel følelsesmæssig ustabilitet er nogle af symptomer, der kan opstå. Det mest almindelige symptom er hyppige humørsvingninger. Hvis du ikke er tilstrækkelig opmærksom på zinkmangel kan det muligvis ligefrem medføre ADHD.

Hårtab

Hårtab er et almindeligt symptom på zinkmangel og skyldes dannelsen af skæl i håret som i sidste ende forårsager dette symptom. Så længe dit hår er berøvet zink, vil det ikke vokse normalt. Mennesker med mangel på zink i længere tid kan endda opleve hårtab på andre dele af kroppen. Bemærk, at for meget zink også kan medføre hårtab.

{snippet pagead}