Omega-3 beskytter dig mod at dø af et hjerteanfald

Et højt indhold af omega-3 fedtsyrer i blodet reducerer risikoen for at dø af et hjerteanfald, men mærkværdigvis påvirker det ikke risikoen for hjertekar-problemer.

 

Det viser i vert fald en ny international analyse offentliggjort i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, hvor forskere anført af Liana C. Del Gobbo fra afdelingen for hjerte-kar medicin ved Stanford University School of Medicine og hovedforfatter dr. Dariush Mozaffarian, der er dekan for Friedman School of Nutrition Science and Policy ved Tufts University i Boston.

Ved at samle resultaterne fra forskellige store undersøgelser, der havde målt blod- eller væv-indholdet af omega-3 fedtsyrer analyserede de sammenhængen med hjertekar-problemer i en centralt samlet meta-analyse.

I alt 19 studier var involveret fra 16 lande og med 45,637 deltagere. Af disse fik 7.973 mennesker et første hjerteanfald, hvoraf 2.781 døde.

Samlet blev omega-3 fedtsyrer fra både planter samt fisk og skaldyr forbundet med omkring en 10 procent lavere risiko for dødelige hjerteanfald. I modsætning hertil blev fedtsyrerne generelt ikke forbundet med en nedsat risiko for ikke dødelige hjerteanfald, hvilket tyder på en mere specifik mekanisme ved omega-3 fedtsyrer i relation til dødelighed.

"Disse nye resultater giver det mest omfattende billede til dato af, hvordan omega-3 fedtsyrer kan påvirke hjertesygdomme," siger Del Gobbo.

"På tværs af de forskellige undersøgelser var resultaterne også ens efter at have taget højde for alder, køn, race, diabetes og anvendelse af aspirin eller kolesterolsænkende medicin."


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Hjertekar | apr 01, 2014

Light sodavand øger risikoen for hjerteproblemer

Kvinder, der er storforbrugere af light sodavand, kan være mere tilbøjelige til at opleve…

"Der har været tvivl om fordelen ved omega-3 fedtsyrer fordi nogle undersøgelser har og andre ikke har vist en positiv fordel ved fiskeolie i forhold til hjertekar-sygdomme," siger Mozaffarian.

"Vores resultater støtter betydningen af fisk og omega-3 som en del af en sund kost."

Fisk er den vigtigste kilde til omega-3-fedtsyrer, der består af eicosapentaensyre (EPA), docosapentaensyre (DPA) og docosahexaensyre (DHA).

Ifølge USAs landbrugsministeriums nationale Nutrient Database indeholder fede fisk som laks, ørred, ansjoser, sardiner og sild de højeste mængder omega-3 fedtsyrer, men alle fisk indeholder en vis mængde.

Alfa-linolensyre (ALA) er den plante-baseret omega-3 fedtsyre, der findes i valnødder, hørfrøolie og rapsolie og nogle andre frø og nødder samt deres olier.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Din mad | aug 29, 2017

Drik kaffe og undgå en tidlig død

Drikker du flere kopper kaffe dagligt har du en markant mindre risiko for at dø før du…

"De fleste tidligere studier af fedt i kosten har været baseret på selvrapporterede estimater af indtag," siger Mozaffarian.

"Denne nye undersøgelse giver en hidtil uset mulighed for at forstå, hvordan blodets indhold af mange forskellige fedtstoffer og fedtsyrer påvirker sundheden på forskellige måder og der er mange ekstra undersøgelser i gang."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost