Appelsiner og andre sunde fødevarer synes at kunne sikre din førlighed i alderdommen.Appelsiner og andre sunde fødevarer synes at kunne sikre din førlighed i alderdommen.

Så vigtig er sund kost for din førlighed som gammel

Hvis du selv vil være i stand til at tage tøj på og gå ture som gammel, så gælder det om at spise sundt.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Brigham and Women's Hospital i Boston, Massachusetts, hvor forskere har set på sammenhængen mellem en sund kost og risikoen for en nedsat førlighed hos kvinder med alderen.

"Der er kun lavet få undersøgelser om, hvordan kosten påvirker vores fysiske funktion senere i livet. Vi studerer sammenhængen mellem kost og mange andre aspekter (som hjertekarproblemer og kræft, red.) af helbredet, men vi ved ikke meget om kost og mobilitet," siger Francine Grodstein, der er forsker i Channing Division Network Medicine ved BWH og hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of Nutrition.

"Vi ønskede at se på kostmønstre og forsøge at lære, hvordan vores samlede kost påvirker vores fysiske funktion når vi bliver ældre."

Forskerne undersøgte i hvilket omfang 54,762 kvindelige sygeplejerskers fysiske forringelse havde sammenhæng mellem et index kaldet det Alternative Spis Sundt Index, der er et mål for kostkvalitet. Deres førlighed blev målt hvert fjerde år mellem 1992-2008 og deres kost blev analyseret på baggrund af udfyldte spørgeskemaer ca. hvert fjerde år siden 1980.

Dataene viser, at kvinder, der spiste en sundere kost var mindre tilbøjelige til at udvikle fysiske handicap i forhold til kvinder, hvis kost ikke var så sund.

Resultaterne viste også at flere grøntsager og frugter, men færre sodavand med sukker, fære transfedtsyrer og salt, samt et moderat alkoholindtag, medførte signifikant nedsatte risiko for fysisk svækkelse.

Især appelsiner, appelsinjuice, æbler og pærer, romaine eller andre salatblade og valnødder havde betydnig for at den fysiske funktion var bedre. Forskerne bemærkede dog at det i højere grad var den generelt sunde kost frem for enkelte fødevarer, der havde betydning for den samlede bedre førlighed.

"Vi tænker meget over risikoen for kroniske sygdomme som kræft og hjertekar-problemer, og har tendens til ikke at tænke på fysisk funktion, men den bliver afgørende alderen. Det indebærer selv at kunne klæde dig på, gå rundt i kvarteret, og det kan påvirke din evne at leve uafhængigt," pointerer forskerne.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost