Derfor skal du spise færre proteiner fra kød

Kvinder omkring overgangsalderen har en forøget risiko for hjertesvigt, hvis de spiser for mange proteiner fra kød.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Brown University, Rhode Island, USA, hvor forskere har sammenlignet næsten 104.000 kvinders madvaner med deres risiko for hjertekar-problemer.

Forskerne analyserede bevarelser af spørgeskemaer om daglige kostvaner indleveret mellem 1993 og 1998 fra 103,878 kvinder mellem 50 og 79 år. 

I alt 1.711 kvinder viste sig i mellemtiden at have udviklet hjertesvigt. Resultaterne viste, at kvinderne, der fik hjertesvigt, indtog markant flere proteiner eller fik færre af deres protein fra grøntsager.

Selv om kvinder, der spiste flest vegetabilske proteiner syntes at have mindre risiko for hjertesvigt, var det dog ikke et resultat, der var signifikant efter at forskerne havde taget højde for deltagernes kropsmasse.

"Et højere samlet indtag af protein synes at være forbundet med væsentligt øget risiko for hjertesvigt, samtidig med at vegetabilsk protein indtagelse synes at være beskyttende," siger dr. Mohamad Firas Barbour fra Alpert Medical School of Brown University, Memorial Hospital of Rhode Island, i Pawtucket. Han er forfatter på undersøgelsen, der netop er blevet præsenteret på American Heart Associations Scientific Sessions 2016 i New Orleans.

Din mad | jun 14, 2013

Gå en kort tur efter måltiderne og undgå diabetes

Hvis du er i din bedste alder og i risiko for at få diabetes, vil det gøre en stor…

Kvinderne var alle deltagere i Women Health Initiative, en langvarig national kostundersøgelse, der undersøger hvordan man kan reducere risikoen for hjertesygdomme, bryst- og tarmkræft samt knogleskørhed.

Da selvrapporteret kostindtag kan være upålideligt, brugte forskerne også biomarkører til præcist at måle det daglige proteinindtag. Blandt andet målte de mængden af kvælstof i urin, som kan bestemme den faktiske mængde protein i kosten.

Spørgeskemaerne gav til gengæld forskerne mulighed for at vurdere hvor mange af proteinerne, der kom fra kød eller fra grøntsager.

Hjertekar | okt 12, 2015

Det gode kolesterol bliver dårligere med overgangsalderen

Det såkaldt gode HDL-kolesterol bliver mindre godt under overgangsalderen og medvirker…

"Selv om vi stadig har behov for en bedre forståelse af risikoen ved en forkert kost, tyder resultaterne på, at hjertesvigt blandt kvinder i overgangsalderen ikke kun er meget udbredt, men kan forebygges ved at ændre kost," siger Barbour.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?