Du bliver sundere af at tygge din mad ordentligt

Hvis du tygger maden ordentligt kan det øge din munds immunsystem og beskytte dig mod sygdom.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra The University of Manchester og National Institutes of Health i USA, hvor forskere viser, at en bestemt type immuncelle, Th17 cellen, kan stimuleres, når du tygger.

Immuncellen er vigtig i beskyttelsen mod bakterie- og svampeinfektioner der er almindelige i munden.

Selv om det længe har været kendt, at næringsstoffer fra fødevarer er vigtige for et sundt immunsystem, fastslår resultaterne, at virkningen af ​​at spise i sig selv også er vigtig.

I andre dele af kroppen, som tarmen og huden, bliver Th17-celler stimuleret ved tilstedeværelsen af ​​gode bakterier; Det blev tidligere også antaget at det samme var tilfældet i munden.

Men forskerne har opdaget, at skader forårsaget af slid fra tygning fik faktorer i tandkødet til at aktivere de samme funktioner som gode bakterier og stimulere Th17-celler.

Men denne stimulering af immunbeskyttelsen kan være et tveægget sværd fordi for mange Th17-celler kan medvirke til parodontose, der iøvrigt er knyttet til komplikationer ved masser af sygdomme, eksempelvis diabetes, leddegigt, hjerteproblemer og for tidlig fødsel.

"Immunsystemet udfører en bemærkelsesværdig balancegang i forhold til huden, munden og tarmen ved at afværge skadelige patogener samtidig med at det accepterer gode bakterier," siger chefforsker og biolog dr. Joanne Konkel fra The University of Manchester, som har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Immunity.

"Vores forskning viser dog, at munden har en anden måde at stimulere Th17 celler, da det ikke skyldes bakterier, men tygning. Derfor kan tygning fremkalde et beskyttende immunrespons i vores tandkød."

Resultaterne er baseret på forsøg med mus, hvor det lykkedes de at øge mængden af Th17-celler blot ved at ændre hårdheden af ​​deres mad; et bevis på at tygning var den afgørende faktor.

Men Th17-cellerne havde også en dårlig side, da øget skade ved tygningen kunne forværre knogletabet i forbindelse med parodontose.

"Det er vigtigt, fordi betændelse i munden er knyttet til udvikling af sygdomme over hele kroppen, så at forstå de vævsspecifikke faktorer, der regulerer immun-reaktionen i munden kan i sidste ende føre til nye måder at behandle flere inflammatoriske tilstande," siger Joanne Konkel.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost