Derfor skal du spise chokolade efter en søvnløs nat

Chokolade har flere forskellige positive indvirkninger på hjernen, som styrker arbejdshukommelse og opmæksomhed.

Det viser en ny agennemgang af tidligere undersøgelser, som har set på kakaobønners akutte og kroniske effekt på de kognitive evner.

Med andre ord: Hvad sker der med din hjerne op til et par timer efter at du spiser kakaoflavanoler, og hvad sker der, når du spiser kakaoflavanoler i længere tid?

Flavanoler er de stoffer i kakaobønner, som menes at have æren for chokolades positive indvirkning på vores helbred.

Selvom randomiserede kontrollerede forsøg, der undersøger den akutte virkning af kakaoflavanoler, er sparsomme, peger de fleste af dem på en gavnlig effekt på den kognitiv ydeevne.

 

Deltagerne viste blandt andet forbedringer i arbejdshukommelse og forbedret visuel informationsbehandling efter at have indtaget kakaoflavanoler. Og for kvinder, der spiser kakao efter en nat med total søvnmangel, modvirkes den kognitive svækkelse i form af mindre nøjagtighed i udførelsen af ​​opgaver. Lovende resultater for personer, der lider af kronisk søvnmangel eller har aften/natarbejde.

Det skal dog bemærkes, at virkningerne afhang af længden og den mentale belastning af de anvendte kognitive tests for at man kunne måle effekten af ​​akut kakaoindtag. Hos unge og sunde voksne var der for eksempel brug for en krævende kognitiv test for at afdække de subtile umiddelbare adfærdsmæssige virkninger, som kakaoflavanoler havde på denne gruppe.

Virkningerne af relativt langvarig indtagelse af kakaoflavanoler (fra 5 dage til 3 måneder) er generelt typisk blevet undersøgt hos ældre personer. Det viser sig, at kognitive præstationer for dem blev forbedret ved et dagligt indtag af kakaoflavanoler. Faktorer som opmærksomhed, bearbejdningshastighed, arbejdshukommelse og verbale evner blev stærkt påvirket. Disse virkninger var dog mest udtalte hos ældre voksne med begyndende nedsat hukommelse eller andre milde kognitive svækkelser.

Og dette var netop det mest uventede og lovende resultat, mener forskerne Valentina Socci og Michele Ferrara fra universitetet i L'Aquila i Italien.

"Dette resultat antyder muligheden for kakaoflavanoler til at beskytte kognition i sårbare befolkninger over tid ved at forbedre kognitiv ydeevne. Hvis du ser på den underliggende mekanisme, har kakaoflavanolerne gavnlige virkninger for hjerte-kar-sundhed og kan øge cerebralt blodvolumen i dentate gyrus af Hippocampus. Denne struktur påvirkes især af aldring og derfor den potentielle kilde til aldersrelateret hukommelsestab hos mennesker," siger forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Nutrition.

"Regelmæssigt indtag af kakao og chokolade kan faktisk have gavnlige virkninger på kognitiv funktion over tid. Der er dog mulige bivirkninger ved at spise kakao og chokolade. Disse er generelt forbundet med kalorierne i chokolade samt de kemiske forbindelser som koffein og theobromin."

Ikke desto mindre er forskerne de første til at omsætte deres resultater til praksis:

"Mørk chokolade er en rig kilde til flavanoler. Så vi spiser altid mørk chokolade hver dag."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost