Drik kaffe og undgå en tidlig død

Drikker du flere kopper kaffe dagligt har du en markant mindre risiko for at dø før du skal på pension.

 

Det viser en ny stor undersøgelse, hvor man har fulgt tæt på 20.000 mennesker i ti år og sammenlignet deres forbrug af kaffe med deres dødsrisiko.

"Kaffe er en af ​​de mest udbredte drikkevarer verden over", siger Dr. Adela Navarro, der er kardiolog ved Hospital de Navarra, Pamplona, ​​Spanien.

"Tidligere undersøgelser har antydet, at kaffe kan være omvendt forbundet med tidlig død, men det er ikke blevet undersøgt i et middelhavsland," siger Navarro, der netop har præsenteret resultaterne af undersøgelsen på den europæiske kardiologikongres ESC 2017.

Undersøgelsen er baseret på Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) Project, der er en langsigtet prospektiv befolkningsundersøgelse med mere end 22 500 spanske universitetsstuderende, som startede i 1999.

Den nye analyse omfattede 19.896 af deltagerne, der i gennemsnit var 37,7 år ved starten i 1999. Ved starten på undersøgelsen besvarede deltagerne et spørgeskema om blandt andet mad- og drikkevaner som kaffeforbrug, livsstil, sociodemografiske egenskaber, højde og vægt samt helbred.

Deltagerne blev fulgt i gennemsnit ti år. Oplysninger om dødelighed blev opnået fra studiedeltagernes familier, postmyndigheder og National Death Index, hvorfra forskerne udregnede risikoen for død i forhold til deltagernes oplyste kaffeforbrug.

I løbet af tiårsperioden døde 337 deltagere. Forskerne fandt, at deltagere, der drak mindst fire kopper kaffe om dagen, havde en 64 procent lavere risiko for dødelighed end dem, der aldrig eller næsten aldrig drak kaffe. Der var en 22 procent lavere risiko for død af alle årsager for hver to ekstra kopper kaffe om dagen.

Forskerne undersøgte, om køn, alder eller om Middelhavsdiæten havde nogen indflydelse på sammenhængen mellem kaffeforbruget og dødelighed. De observerede en betydelig interaktion mellem kaffeforbrug og alder. Deltager over 45 år havde en 30 procent lavere dødelighedsrisiko under opfølgningen ved at drikke to ekstra kopper kaffe om dagen. Denne sammenhæng var dog ikke signifikant blandt yngre deltagere.

"Vi fandt en omvendt sammenhæng mellem at drikke kaffe og risikoen for dødelighed, især hos mennesker over 45 år. Dette skyldes en stærkere beskyttelse blandt ældre deltagere," siger dr. Navarro.

"Vores resultater tyder på, at fire kopper kaffe dagligt kan være en del af en sund kost hos raske mennesker," konkluderer hun.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost