Skip to main content

Soja kan styrke knoglerne både før og efter overgangsalderen

Sojaproteiner kan modvirke de negative virkninger, der følger af overgangsalderen i form af knogleskørhed og stofskifteproblemer.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Missouri, hvor forskerne også mener, at sojaprotein kan have positive virkninger på knoglestyrken hos kvinder, der endnu ikke har nået overgangsalderen.

"Resultaterne tyder på, at alle kvinder kan få forbedret deres knoglestyrke ved at tilsætte sojabaserede fødevarer som tofu og sojamelk til deres kost," siger Pamela Hinton, der er professor i ernæring og motion fysiologi.

Ud over knogleskørhed er nedsat fysisk aktivitet og vægtøgning alvorlige helbredsproblemer for kvinder efter overgangsaleren, men det kan sojaproteiner tilsyneladende rette op på.

"Vi mener, at sojabaserede fødevarer kan forbedre den metaboliske funktion for postmenopausale kvinder."

Hinton og Victoria Vieira-Potter, der er lektor i ernærings- og træningsfysiologi, undersøgte virkningerne af soja sammenlignet med en majsbaseret kost på rotter, der blev opdrættet til at have et lavt fitnessniveau. Rotterne blev opdelt i grupper, der enten havde beholdt eller fået fjernet deres æggestokke - for at efterligne effekterne af overgangsalderen. Tidligere undersøgelser har vist, at rotter uden æggestokke er gode modeller af kvinder i overgangsalderen.

"Tidligere undersøgelser har vist, at disse rotter er gode modeller, da gennemsnitlige amerikanske kvinder er relativt inaktive både før og især efter overgangsalderen," sier Vieira-Potter.

"At forstå, hvordan proteinrige fødevarer som soja, kan påvirke metabolismen og knogleresundheden hos disse rotter, kan hjælpe os til bedre at forstå, hvordan sådanne kostvaner kan påvirke kvinders helbred i hele deres levetid."

Forskerne fandt ud af, at underbens-knoglerne (tibia) hos rotterne, der blev fodret med soja, var stærkere sammenlignet med de rotter, der blev fodret med den majsbaserede diæt, uanset om de havde fået fjernet æggestokene eller ej. Desuden fandt de, at den sojabaserede diæt også forbedrede rotternes stofskifte uanset om de havde æggestokke.

"Undersøgelsen viste, at kvinderne kunne forbedre knoglestyrken ved at tilføje nogle sojabaserede fødevarer til deres kost," siger Hinton.

"Vores resultater tyder på, at kvinder ikke engang skal spise lige så meget soja som de mængder asiater spiser, men at tilføje tofu eller andre soja-produkter, der for eksempel findes i en vegetariske kost, kan hjælpe med at styrke knoglerne."