Skip to main content

Skjult sukker øger risikoen for hjerteproblemer

{snippet modul199}
 
{module 187}

Færdigretter, desserter og sodavand er fyldt med skjult sukker, der er skadeligt for hjertet, fordi det fremmer kroniske sygdomme som fedme og diabetes.

Mange forbrugere får hver dag en masse sukker uden at vide det, og det kan mere end fordoble risikoen for at dø af hjertesygdomme.

I en ny undersøgelse fra det amerikanske Centers for Disease Control og Prevention har forskerne fundet ud af, at den gennemsnitlige amerikanske kost indeholder så meget sukker, at det øger risikoen for hjerte-relaterede dødsfald med næsten 20 pct.. Og risikoen for at dø af hjertesygdomme er mere end fordoblet hos 10 pct. af amerikanerne, der modtager en fjerdedel af deres daglige kalorier fra sukker, der er blevet tilsat fødevarer, siger undersøgelsens leder Quanhe Yang til tidsskriftet JAMA Intern Medicin.

Amerikanske og Vesteuropæiske kostvaner er efterhånden temmelig ens med masser af fastfood og færdigretter.

Levnedsmiddelproducenterne tilsætter sukker til mange forskellige produkter for at forbedre smag, udseende eller konsistens. Mennesker, der spiser de forskellige produkter, er måske ikke opmærksomme på, at de øger deres samlede sukkerindtag, fordi sukkeret er skjult i maden, siger forskerne.

Omkring 37 pct. af det tilsatte sukker stammer i undersøgelsen fra sukkersødede drikkevarer. En almindelig dåsesodavand indeholder 9 teskefulde sukker (ca. 140 kalorier), og det er nok til at øge risikoen, hvis man drikker sodavand dagligt.

{module 230}

"Jeg kunne spise en 2.000-kalorie diæt og ikke være overvægtig. Men hvis jeg bare drikker en dåse sodavand om dagen, så øger jeg min risiko for at dø af hjertesygdom med en tredjedel," sagde Laura Schmidt, der er professor i sundhedspolitik ved University of California i San Francisco.

Godt skjult

Andre store kilder til tilsat sukker omfatter kager, tærter, frugtdrikke, slik, is og andre mælkeprodukter.

Der kan også være store mængder sukker skjult i krydrede fødevarer såsom salatdressinger, brød og ketchup. For ikke at tale om visse typer yoghurt, der ofte indeholder lige så meget sukker som  slik.

Institute of Medicine anbefaler, at tilsat sukker udgør mindre end 25 pct. af det samlede antal kalorier, og World Health Organization anbefaler mindre end 10 pct. Den amerikanske hjerteforening anbefaler at begrænse tilsat sukker til mindre end 100 kalorier dagligt for kvinder og 150 kalorier dagligt for mænd,

Den amerikanske undersøgelse viste, at risikoen for hjerte-relaterede dødsfald stiger 18 pct. for dem, der modtager omkring 15 pct. af deres daglige kalorier fra tilsat sukker i forhold til kost, der indeholder lidt eller ingen tilsat sukker.

Risikoen er 38 pct. højere for mennesker, der modtager 17 til 21 pct. af deres kalorier fra tilsat sukker, og mere end det dobbelte for mennesker, der får mere end 21 pct. af deres daglige kost fra tilsat sukker.

Fødevarer, der er naturligt rige på sukker - såsom frugt - indeholder også masser af fibre og andre næringsstoffer, som reducerer den effekt, sukkeret har på kroppen, siger Rachel Johnson, der er professor i ernæring ved University of Vermont.

Hun opfordrer forbrugerne til at læse varedeklarationerne og undgå ingredienser, der ender på -ose , såsom fructose eller sucrose samt enhver form for sirup