Selv om du tror at du har styr på køkkenhygiejnen, så kan der gemme sig farer i dit skærebræt.

Husk at holde din køkkenhygiejne

 

I årevis er vi blevet tudet ørerne fulde med, at vi skal holde god hygiejne i køkkenet, og nu bekræfter en ny undersøgelse, hvor vigtigt det er. Det gælder ikke mindst dine skærebrætter, der kan blive forurenet med resistente bakterier.

Schweiziske forskere analyseret 154 skærebrætter fra Universitetshospitalet i Basel og 144 skærebrætter fra private hjem efter, at de var blevet brugt til at tilberede fjerkræ, svinekød, oksekød/kalvekød, lam, vildt eller fisk.

Resultaterne viste, at 6,5 pct. af hospitalets skærebrætter og 3,5 procent af husholdningernes skærebrætter, der var blevet anvendt til at tilberede fjerkræ, var forurenet med multiresistente E. colibakterier. Ingen af de skærebrætter, der udelukkende var brugt til fremstilling af kød og fisk var kontamineret med resistente bakterier.

Forskerne testede også 20 par handsker fra hospitalets køkkenmedarbejdere efter, de havde forberedt fjerkræ, og her fandt de, at halvdelen af handskerne var forurenet med multiresistente E. colibakterier.

"Udbredelsen af multiresistente bakterier er blevet associeret med hospitalskøkkener, men vores resultater tyder på, at overførsel af resistente E. colibakterier sker både på hospitalet og i husholdningerne", siger dr. Andreas Widmer til tidsskriftet Infektion Control og Hospital Epidemiology 

"Vores resultater understreger vigtigheden af håndhygiejne, ikke kun efter håndtering af råt fjerkræ, men også efter kontakt med skærebrætter, der anvendes til tilberedning af fjerkræ," siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost