Tofu, sojamælk og andre sojaprodukter kan sikre et sundt hjertekarsystem, hvis man begynder at spise dem før overgangsalderen.

Vigtigt at spise soja før overgangsalderen

 

Soja kan beskytte dig mod hjertekar-sygdomme, hvis du vel at mærke begynder at spise eksempelvis tofu før du kommer i overgangsalderen.

Kvinder i Asien, der spiser soja fra barnsben, har en markant lavere risiko for åreforkalkning. Men en ny undersøgelse viser at soja kun hjælper på risikoen for åreforkalkning, hvis man begynder at spise det jævnligt før overgangsalderen.

At skifte til soja fra en typisk vestlig diæt efter overgangsalderen hjælper ikke på risikoen for hjertekarsygdomme.

Det er i hvert fald konklusionen på en ny undersøgelse fra Wake Forest School of Medicine i Winston-Salem, North Carolina, der er offentliggjort i tidsskriftet Menopause. Her beskriver forskerne resultaterne af forsøg med cynomolgusaber, der blev fodret med soja før og efter overgangsalderen.

De fodrede præmenopausale aber med enten proteiner, der hovedsageligt kom fra animalske kilder eller med proteiner fra sojabønner. Efter at have fået fjernet deres æggestokke, hvilket fremskynder overgangalderen, fortsatte en gruppe af aberne med at spise sojaproteinerne, en anden skiftede fra animalsk protein til soja, en tredje gruppe fortsatte med animalsk protein og en fjerde skiftet fra soja til animalsk protein.

Efter 34 måneder var kolesteroltallet gode hos aber, der spiste soja før og efter overgangsalderen. Og for dem, der skiftede til en sojarig kost efter overgangsalderen blev kolesteroltallet også væsentligt forbedret med lavere total, LDL- og VLDL- og højere HDL-kolesterol. Men det betød ikke at åreforkalkningen blev mindre i arterierne.

Langsommere åreforkalkning

Det var tydeligt at de aber, der spiste soja hele vejen igennem havde langt mindre åreforkalkning i arterierne end de andre aber.

Og for de aber, der kun havde en smule åreforkalkning i arterierne, da de gik i overgangsalder, betød skiftet til soja trods alt en markant reduceret udvikling af åreforkalkning i arterierne.

Disse resultater underbygger resultaterne af en undersøgelse med navnet Women's Isoflavone Soy Health (WISH), hvor man undersøgte sojas påvirkning af åreforkalkning hos kvinder efter overgangsalderen.

Fordelen ved den nye undersøgelse af aber var at man nu har fået et bedre indblik i hvad virkningerne af en sojakost eller soja kosttilskud har på kvinders helbred før overgangsalderen eller meget tidligt efter overgangsalderen, når åreforkalkningen endnu ikke er alvorlig.

"Denne undersøgelse understreger, hvor vigtigt det er for kvinder, at have et sundt hjertekar-system før overgangsalderen. Sunde vaner før overgangsalderen kan sikre dem et sundt helbred efter," siger den administrerende direktør for Northamerican Menopause Society, dr. Margery Gass.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost