Lupinbønner kan give alvorlige allergiske reaktioner

 

Mange glutenfri produkter indeholder den forholdsvis ukendte bælgplante, der er i familie med jordnødder.

Bælgplanten lupin bruges i stigende grad i salater, hvor de kan give struktur og fylde, ligesom de er gode som tilbehør til varme retter. Bønnerne er imidlertid i familie med jordnødder, og derfor kan du risikere alvorlige allergiske reaktioner, når du spiser dem.

"Mange spiser lupin eller lupin-afledte ingredienser i form af mel," siger Stefano Luccioli, der er ledende medicinsk rådgiver ved det amerikanske fødevareagentur Food and Drug Administration (FDA).

"Men der er rapporter om allergiske reaktioner over for lupin, hvoraf nogle kan være alvorlige."

Reaktionerne kan omfatte anafylaksi, der er en alvorlig reaktion på et allergen, der kan omfatte chok, som er livstruende og kan forekomme meget hurtigt.

Ofte i glutenfri produkter

Som med de fleste fødevareallergener kan mennesker udvikle allergi over for lupin over tid. Men for dem, der i forvejen har bælgplanteallergi, kan lupin forårsage en allergisk reaktion første gang, de spiser det. Undersøgelser viser, at mennesker, der er allergiske over for jordnødder, især synes at have en større risiko for at blive allergiske over for lupin.

Lupiner er ved at blive mere populære, især fordi lupin-afledte ingredienser er gode erstatninger for glutenholdigt mel og ofte bruges i glutenfri produkter.

"Der kommer flere og flere glutenfri produkter, og derfor er det vigtigt, at forbrugerne ved, at mange af dem kan indeholde lupin,” siger Luccioli.

Hvis du ønsker at undgå lupin eller har jordnøddeallergi, så er det vigtigt, at du læser etiketten.

Hvis du får en allergisk reaktion skal du søge lægehjælp.

En mulig allergisk reaktion omfatter udslæt, hævelse af læber, opkastning og åndedrætsbesvær.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost