Skip to main content

Hold dig fra kunstige sødemidler!

{snippet modul199}
 
{module 187}

Diabetikere og andre, der skeler til vægten, kan gøre sig selv en bjørnetjeneste, hvis de bruger kunstige sødemidler til at dulme den søde tand.

En ny, israelsk undersøgelse har nemlig vist, at kunstige sødemidler potentielt kan få blodsukkeret til at stige, selv om det ikke indeholder nogen kalorier.

Årsagen er, at saccharin og andre tilsvarende stoffer ser ud til at ændre de bakterier, vi har i tarmene, så nogles evne til at behandle glukose ændres.

Så i stedet for at kunne afhjælpe fedmeepidemien kan kunstige sødemidler paradoksalt nok gøre den værre, skriver tidsskriftet Nature.

I undersøgelsen fandt forskerne, at mus fodret med kunstige sødestoffer udviklede højere blodsukkerniveau sammenlignet med mus, der fik almindeligt vand eller endda vand blandet med sukker.

Forskerne fandt også, at de kunne bringe musenes blodsukker tilbage til normalt ved at behandle dem med antibiotika. De kunne også udløse højere blodsukker hos raske mus, der aldrig havde været udsat for kunstige sødestoffer ved at transplantere tarmbakterier fra mus, der var blevet fodret med sakkarin.

Forskerne undersøgte 400 mennesker, og de fandt, at folk, der havde brugt kunstige sødemidler i lang tid  var mere tilbøjelige til at have højere, fastende blodsukker. De var også mere tilbøjelige til at have tegn på nedsat glukose sammenlignet med folk, der ikke normalt anvendte kunstige sødemidler.

I et lille, opfølgende eksperiment, testede forskerne blodsukkerniveauet hos syv personer, der ikke normalt indtog kunstige sødestoffer. Forskerne fandt, at fire af dem havde højere blodsukkeret efter indtagelse af den amerikanske Food and Drug Administrations, FDAs, anbefalede maksimale daglige mængde sakkarin i seks dage i træk.

Drik vand

"Vi blev overraskede over resultatet i betragtning af, at kunstige sødemidler betragtes som sikre,” siger Eran Segal, der er professor i datalogi og anvendt matematik på Weizmann Institute of Science i Rehovot, Israel .

Selv om forskerne især fokuserede på saccharin, så viste sucralose og aspartam at have samme effekt på blodsukkeret hos mus.

Forskerne understreger, at de ny opdagelser ikke er ensbetydende med, at sukkerholdige drikkevarer er sunde og bør bringes tilbage som en del af vores ernæring. ”Undersøgelserne viser blot, at nogle mennesker kan være mere modtagelige end andre for påvirkningen af kunstige sødestoffer.

Det skyldes, at deres tarmbakterier reagerer på de kemiske sødestoffer ved at udskille stoffer, som derefter fremkalder en inflammatorisk reaktion, der minder om en overdosis af sukker

Den amerikanske diabetesforening påpeger, at hvis man ikke har en nøje planlagt tilgang til kosten, så hjælper kunstige sødemidler ikke meget. De påpeger dog, at kunstigt sødede sodavand er klart bedre end sukkerholdige sodavand.

Så hvis du er tørstig så drik vand!