Skip to main content

10 vigtige grunde til at spise D-vitamin

D-vitamin spiller en vigtig rolle i kroppens bekæmpelse af sygdomme.  Vi opbygger et lager i løbet af sommeren, fordi hovedkilden er solens stråler, men når den mørke tid kommer, bruges af lagret, og vi kan risikere at mangle det vigtige vitamin.

{snippet start}

D-vitaminmangel kan ikke umiddelbart mærkes, men danske forskere har som de første i verdenen bevist, at vores immunforsvar er afhængigt af solvitaminet.

Mange europæere har dog lave niveauer af D-vitamin – især i vintermånederne, hvor der kun er lidt solskin, som er den vigtigste kilde til D-vitamin. Derfor bliver nogle mennesker anbefalet af spise tilskud af vitaminet. D-vitamin fremmer bl.a. noget så grundlæggende som optagelse af kalcium og fosfat fra tarmen. Kalcium og fosfat er vigtige bestanddele af tand- og knoglevæv.

Mangel på D-vitamin i kroppen er blevet forbundet med bryst-, tarm- og prostatakræft, hjertesygdom, depression og overvægt. Studier viser, at mennesker med høje niveauer af D-vitamin har lavere risiko for sygdom, selv man endnu ikke definitivt kan bevise, at D-vitaminmangel er årsagen til sygdommene.

Desuden er der forskere, som taler for udbredelsen af viden om D-vitamin, at behandling med vitaminet måske kan hjælpe i forebyggelse af autisme, autoimmune sygdomme, kræft, kroniske smerter, depression, diabetes, hjertesygdom og højt blodtryk, influenza, neuromuskulære sygdomme og knogleskørhed. Der mangler dog endelig dokumentation for flere af påstandene.

Immunforsvaret

Nyere forskning peger på, at D-vitamin er nødvendigt for at immunsystemet ikke overreagerer og begynder at bekæmpe og ødelægge kroppens egne celler.

En række såkaldte autoimmune tilstande – hvilket betyder, at de ødelægger immunapparatet (bl.a. type 1-diabetes.

{module also dvitamin}

Forskere har studeret de såkaldte dræber-T-celler, som immunforsvaret bruger til at bekæmpe bakterier, vira og kræft med. Og de har fundet ud af, at disse celler ikke kan virke uden D-vitamin. Den nye viden er offentliggjort i tidsskriftet Nature Immunology.

{snippet pagead}