Vinterens mørke gør dig sårbar over for bl.a. stress og depression, hvis du ikke holder dit lager af D-vitamin ved lige.

10 vigtige grunde til at spise D-vitamin

Forlænger livet

En bestemt type D-vitamin (D 3) forlænger ældre kvinders liv. Det viser en dansk gennemgang af videnskabelig litteratur på området.  Forskerne har ved et såkaldt megastudie fundet en signifikant forskel på dødeligheden blandt ældre kvinder, der indtager en daglig portion D3-vitamin, i forhold til kvinder, som ikke får dette vitamin.

Det er dog stadig uvist, om D-vitamin også forlænger unges liv. Ligesom man heller ikke endnu ved, om det har en livsforlængende effekt på mænd.

Sædcellerne

D-vitamin giver sædcellerne fart på og giver derved mænd bedre fertilitet.  Forskere på Københavns Universitet og Rigshospitalet har foretaget et nyt studie på mænd, som viser en sammenhæng mellem antallet af bevægelige sædceller og D-vitaminniveauet i blodet. Og det ser tilmed ud til, at jo mere D-vitamin i blodet desto flere livskraftige sædceller.

Forhøjet blodtryk

Et hold læger ved Regionshospitalet Holstebro har de gennemført et studie, der viser, at D-vitamintilskud taget i vintermånederne kan medvirke til at sænke blodtrykket hos patienter, der har lave niveauer af D-vitamin.

Depression

Nogle videnskabelige undersøgelser har vist en sammenhæng mellem D-vitaminmangel og depression. Men der findes også andre undersøgelser, som ikke kan påvise en sammenhæng. En såkaldt meta-analyse, som sammenfattede en række tidligere undersøgelser om emnet, tyder dog på, at der faktisk er en sammenhæng. Ved gennemgang af 10 mindre undersøgelser og 3 store undersøgelser med i alt 31.424 deltagere, fandt forskerne et generelt lavere D-vitamin-indhold hos personer med depression.

Knoglerne

En række internationale undersøgelser har vist, at tilskud af kalk og D-vitamin hæmmer knoglernes afkalkning og derfor beskytter mod knoglebrud. Også danske forskere har bidraget bl.a. med en undersøgelse, der viser, at calcium karbonat – en kalkforbindelse – optages godt fra tarmen. I samme undersøgelse påvistes også, at udbyttet øges ved at man får D-vitamin tilskud. En undersøgelse fra Hvidovre Hospital, hvori der deltog 240 kvinder i alderen 58-67 år, viste, at den samme billige kalkforbindelse i kombination med D-vitamin kunne øge kalkindholdet i rygsøjlen med 1-2 pct.

Visse typer kræft

I en meta-analyse har man gennemgået 18 undersøgelser, der alle sammenlignede dødeligheden hos to grupper af mennesker, hvor den ene gruppe fik et dagligt tilskud af D-vitamin i form af en pille, og den anden fik placebo.
 Den samlede undersøgelse viste, at et dagligt tilskud af D-vitamin kunne mindske risikoen for at dø af kræft en lille smule, specielt blev der fundet en effekt på risikoen for at dø af tarmkræft. 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost