Vinterens mørke gør dig sårbar over for bl.a. stress og depression, hvis du ikke holder dit lager af D-vitamin ved lige.

10 vigtige grunde til at spise D-vitamin

Diabetes

Noget tyder på, at selve udviklingen af type 1- og type 2-diabetes også kan forbindes til D-vitamin. Der er ingen tvivl om, at D-vitamin påvirker immunsystemet og dermed sandsynligvis også har betydning for udvikling af diabetes. Derfor er det også, ifølge professor Carsten Geisler, Københavns Universitet, muligt, at vi ville se en reduktion herhjemme i antallet af diabetestilfælde, hvis befolkningen som helhed indtog mere D-vitamin.

Den meget høje forekomst af type 1-diabetes i Skandinavien er kædet sammen med mangel på dagslys og D-vitamin, og nyere undersøgelser tyder på, at helt op til 80 pct. af diabetestilfældene kan forebygges, hvis spædbørn får de anbefalede D-vitamin tilskud.

Har du diabetes, er du tilsyneladende i større risiko end andre for at mangle D-vitamin. Vitaminet kan have betydning for både, hvor længe du lever og, om du får følgesygdomme til diabetes.

På Steno Diabetes Center har man påvist, at alvorlig D-vitaminmangel blandt 227 type 1-diabetikere var forbundet med en 2,7 gange øget risiko for dødsfald i forhold til patienter med normalt D-vitaminniveau.

Der mangler stadig forskning, der forklarer, hvorfor der ser ud til at være en sammenhæng mellem diabetes og D-vitamin.

Generelt har type 2-diabetikere et 10-20 pct. lavere D-vitaminindhold i blodet end ikke-diabetikere.

Sklerose

Årsagen til sklerose er et sammenfald af arvelige faktorer kombineret med en miljøfaktor. Muligvis kan det være en virus, som sammen med en faktor i immunsystemet udløser sygdommen. Det vides, at D-vitamin og sollys beskytter mod sygdommen, mens f.eks. tobaksrygning øger risikoen for at få sclerose.

Hjertekarsygdomme

Nu viser stort dansk forskningsstudie, at D-vitamin måske også er nødvendigt for at holde vores hjertekarsystem rask. Dem med mindst D-vitamin i blodet, er dem med størst risiko for hjertekarsygdom. Resultatet var klart. De personer, der havde den absolut laveste mængde D-vitamin i blodet for 30 år siden, har haft 81 pct. højere risiko for at dø af en blodprop i hjertet eller af iskæmisk hjertesygdom, end dem med mest D-vitamin i blodet.

Her er risikoen for D-vitaminmangel særlig stor:

  • Ved alkoholisme
  • Ved nyresvigt eller leversvigt
  • Hos indvandrekvinder, der er tilslørede
  • Hos indvandrebørn, som har mørk hud
  • Kost med lavt indhold af æg og især fed fisk
  • Alderdom, hvor man får ensidig kost og ikke kommer nok uden døre
  • Kvinder der har passeret overgangsalderen
  • Længere tids brug af visse lægemidler, f.eks. mod forhøjet kolesterol og mod epilepsi
  • Længere varig brug af afføringsmidler
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost