Mirakelvitaminet
{snippet modul199}
{module 187}
Et af de mest omtalte emner indenfor forebyggelse og behandling er D-vitaminet. Mange eksperter diskuterer i disse år, hvad vitaminet kan gøre for os.
I 2007 satte forskerne for alvor fokus på vitaminet, da en undersøgelse viste, at mennesker, som tager et normalt D-vitamin kosttilskud havde hele 7 pct. mindre risiko for at dø, end dem, der ikke fik et dagligt tilskud.
Et år senere viste en stor undersøgelse, at kvinder med brystkræft og samtidig lave D-vitaminniveauer, havde en langt større risiko for at dø af sygdommen end kvinder med normale D-vitaminniveauer.
Siden er stadig flere undersøgelser dukket op, som dokumenterer en eller anden form for sammenhæng mellem D-vitamin og sundhed i bred forstand.
Fakta om D-vitaminet:
- D-vitamin er fedtopløseligt. Det vil sige, at det ikke opløses i vand og kan derfor ikke udskilles i urinen. Det ophobes i stedet i kroppens fedtdepoter og kan ved meget store indtag medføre forgiftning.
- D-vitaminet omdannes til biologisk aktive vitaminer ved en proces i lever og nyrer. Det fremmer optagelsen af calcium i tarmen, hvilket gavner knogler og tænder. Calcium er et livsvigtigt grundstof, der har indflydelse på rigtig mange processer i kroppen.
- D-vitamin regulerer calciumkoncentrationen i blodet. Er calciumkoncentrationen i blodet lav, kan det ligefrem give muskelkramper. Vitaminet sikrer også den rigtige balance i immunsystemet, og forskerne mener, at det har indflydelse på kroppens generelle energiniveau og humøret.