Gå en glad tur og bliv i bedre humør

 

Hvis man er i dårligt humør, går man på én måde, og det modsatte, hvis humøret er i top. Og netop den måde, man bevæger sig på, har stor betydning for humørbarometeret.

Tidligere forskning har vist, at deprimerede mennesker bevæger sig anderledes end glade mennesker, siger  Nikolaus Troje, der er seniorforsker ved det canadiske Institut for Avanceret Forskning.

"Det er ikke overraskende, at vores humør påvirker den måde, vi går på, men vi har også villet undersøge, om den måde, vi vælger at gå på, kan påvirke vores humør,” siger han.

I undersøgelsen fik deltagerne vist en liste over positive og negative ord, som eksempelvis ”dejlig” og ”bange”. De blev derefter bedt om at gå på et løbebånd i enten en deprimeret stil med skuldrene foroverbøjede og med begrænsede armbevægelser - eller i en gladere stil med hovedet højt og svingende arme.

Efter at have forladt løbebåndet blev deltagerne bedt om at genkalde sig de ord, de var blevet forevist, før de begyndte at gå, og de, der gik på en deprimeret måde huskede langt flere negative ord end de, der gik på en glad måde.

Troje siger, at undersøgelsen øger forståelsen for, hvordan ens stemning kan påvirke hukommelsen. Deprimerede mennesker er langt mere tilbøjelige til at huske negative begivenheder snarere end positive, hvilket kan få dem til at føle sig i endnu værre humør.

"Hvis man kan bryde den selvforstærkende cyklus, har man et stærkt terapeutisk værktøj”, siger han.

Undersøgelsen er offentliggjort i Journal af Behavior Therapy og Experimental Psykiatri.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?