De områder i hjernen, der har betydning for bevægelse og balancen bliver større hvis du dyrker motion.De områder i hjernen, der har betydning for bevægelse og balancen bliver større hvis du dyrker motion.

Motion godt for hjernen

 

Hvis du dyrker motion, kan det tilsyneladende på lang sigt mindske din risiko for at falde, når du bliver ældre.

Det viser en lille, ny undersøgelse blandt tvillinger, der viste, at de, der udøver mere motion fik en større hjernevolumen i de områder af hjernen, der har med bevægelse at gøre.

”Ændringerne kan have sundhedsmæssige konsekvenser på lang sigt, som f.eks at reducere risikoen for at falde og begrænse mobiliteten i alderdommen," sagde dr. Urho Kujala, der er professor i sport og motion ved universitetet i Jyväskylä i Finland.

Fysisk aktivitet har også tidligere været forbundet med en række forbedrede resultater, såsom lavere kropsfedt, nedsat risiko for hjertesygdom, bedre hukommelse og tænkning og en lavere risiko for type 2-diabetes.

Til undersøgelsen udvalgte forskerne 10 par enæggede tvillinger. Deltagerne var alle mænd i alderen 32-36 år. Undersøgelsen fokuserede på enæggede tvillinger, fordi de deler det samme DNA, som giver forskerne mulighed for at studere, hvordan miljøet påvirker deres krop.

I hvert tvillingepar, havde den ene bror udøvet mere motion i løbet af de seneste tre år end den anden. Tvillingerne havde tidligere i livet udøvet lige meget motion.

"I gennemsnit joggede de mere aktive, tvillinger tre timer mere om ugen i forhold til deres inaktive bror," siger Kujala.

Alle tvillingerne fik MRI-scanninger af deres hjerner, så forskerne kunne se, hvilken indvirkning motion havde på størrelsen af hjernen og specifikke områder af hjernen.

Flere fordele

Resultaterne viste, at motion ikke synes at påvirke størrelsen af hele hjernen, men at der var en forbindelse mellem mere motion og mere hjernevolumen på områder, der er relateret til bevægelse.

Forskerne fandt også, at tvillinger, der udøvede mere motion havde lettere ved at kontrollere deres blodsukker og dermed potentielt reducere risikoen for diabetes. Denne konstatering er ikke særligt overraskende, fordi fysisk fitness tidligere har været forbundet med mindsket risiko for diabetes.

Brad Roy, der er administrerende direktør for Kalispell Regional Medical Center i Montana, bemærker, at undersøgelsen er lille, og at den ikke siger noget om kvinder.

”Alligevel styrker undersøgelsen den kendsgerning, at regelmæssig motion har en stærk indvirkning på hele kroppens sundhed, herunder hjernen."

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Medicine & Science in Sport & Motion .

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?