Så vigtigt er det at gå hurtigere

Med alderen har vi tendens til at gå langsommere og for hjertepatienter kan det blive dyrt både for dem selv og for samfundet.

 

For ifølge en ny undersøgelse risikerer aldrende hjertepatienter, der går langsomt, at tilbringe mere end dobbelt så lang tid på hospitalet som patienter, der går rask til.

Unersøgelsen fra Ferrara Universitet i Italien er baseret på 1.078 patienter med forhøjet blodtryk, hvoraf 85 procent også havde hjerte-karsygdom og 15 procent også havde hjerteklapsygdom.

Patienterne blev bedt om at gå 1 km på et løbebånd med - hvad de selv anså for at være - moderat fart.

Patienter blev klassificeret som langsomtgående (2,6 km/time), moderatgående (3,9 km / time) og hurtigtgående (gennemsnitlig 5,1 km / time).

I alt 359 patienter gik langsomt, 362 gik moderat og 357 gik hurtigt.

Forskerne registrerede alle deres indlæggelser og opholdstid i de næste tre år.

I løbet af den periode havde 182 af de langsomtgående (51%) mindst en indlæggelse i forhold til 160 (44%) af de moderatgående og 110 (31%) af de hurtigtgående.

"Vi udelukkede ikke nogle former for død, fordi ganghastighed har betydelige konsekvenser for folkesundheden. Reduceret ganghastighed er en markør for begrænset mobilitet, hvilket er en forløber for handicap, sygdom og tab af autonomi," siger dr. Carlotta Merlo, der er chefforsker på undersøgelsen, der netop er blevet præsenteret ved kongressen EuroPrevent 2018 og offentliggjort i European Journal of Preventive Cardiology.

De langsomt-, moderat- og hurtigtgående brugte i alt henholdsvis 4.186, 2.240 og 990 dage på sygehus i løbet af de tre år.

Den gennemsnitlige længde af hospitalsopholdet for hver patient var henholdsvis 23, 14 og 9 dage.

For hver kilometer i timen deltagerne gik hurtigere viste der sig at være en 19 procent reduktion i sandsynligheden for at blive indlagt på hospitalet i løbet af treårsperioden. Sammenlignet med de langsomtgående havde hurtigtgående en 37 procent lavere sandsynlighed for indlæggelse på tre år.

"Jo hurtigere ganghastigheden er, desto lavere er risikoen for indlæggelse og desto kortere er hospitalsophold. Da reduceret ganghastighed er en markør for begrænset bevægelighed, der har været forbundet med nedsat fysisk aktivitet, antager vi, at hurtigtgående i undersøgelsen også er hurtigtgående i det virkelige liv," siger dr. Merlo.

"Gang er den mest populære form for træning hos voksne, det er gratis, kræver ikke særlig træning og kan gøres næsten hvor som helst. Selv korte, men regelmæssige gåture har betydelige sundhedsmæssige fordele. Vores undersøgelse viser, at fordelene er endnu større, når farten øges," siger hun.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?