Gå eller tag cyklen på arbejde og bliv gladere i hverdagen.

Du bliver gladere af at gå eller cykle til arbejdet

 

Du bliver mere rolig og mentalt sund af at cykle eller gå til og fra arbejde i forhold til at køre i bil.

Det viser en ny undersøgelse fra University of East Anglia og Centre for Diet and Activity Research i Storbritannien, hvor forskere har gennemgået 18 års data fra næsten 18.000 pendlere mellem 18 og 65 år. Dataene så på forskellige aspekter af psykisk helbred - som mangel på selvværd, ulykkelighed, søvnløse nætter og evnen til at håndtere problemer.

Faktorer, der er kendt for at påvirke trivselen - som indkomst, børn, nyt hus eller job, og ændringer i parforhold blev også taget i betragtning af forskerne.

Resultaterne tyder på, at folk fik et øget velvære, når de holdt op med at køre i bil og begyndte at gå eller cykle til arbejde. Pendlere fortalte, at de følte sig bedre i stand til at koncentrere sig og "mindre under pres", hvis de gik eller cyklede fremfor at køre bil.

Forskerne påpeger, at de psykologiske fordele kommer oven i de velkendte fysiske fordele forbundet med vandre- og cykelture.

Også rejser med offentlig transport var forbundet med større psykologisk velbefindende end bilkørsel.

"Et overraskende resultat var, at pendlere følte sig bedre tilpas, når de rejste med offentlig transport istedet for egen bil. Man tror måske, at trængsel eller støj kunne medføre stress, men da busser eller tog også giver folk tid til at slappe af, læse og hygge ser det ud til at opmuntre folk," siger undersøgelsens chefforsker Adam Martin, der også påpeger at offentlig transport ofte plejer at medføre en gåtur til og fra bus og tog.

"Vores undersøgelse viser, at jo længere tid folk bruger på at pendle i biler, desto værre er deres psykiske velbefindende," siger Martin.

"Og tilsvarende, føler folk sig bedre, når de har en længere gåtur til arbejdet."

Sidste måned viste en anden undersøgelse, der blev offentliggjort i British Medical Journal, at det var lige sundt at gå eller cykle til arbejde som at pendle til arbejde med offentlig transport.

Undersøgelse viste at forskellen på kropsfedt mellem folk, der cyklede og gik på arbejdet eller brugte offentlige transportmidler var de sammme.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?