Ikke rygere, der bor i et rygerhjerm risikerer 10 gange så mange forurenede luftpartikler.

Så slemt er det at leve med en ryger

 

Er du ikkeryger, der bor sammen med en ryger, bør du læse denne artikel. Her kan du nemlig se, hvor forurenet dine lunger er.

Niveauet af forurenede luftpartikler i et hjem, hvor der bor en ryger, er næsten 10 gange så højt som i ikkerygerhjem. Og et nyt studie viser, at ikkerygere, der lever sammen med rygere, udsættes for tre gange de grænser, som WHO anbefaler.

Hvis et rygerhjem blev røgfrit, ville ikkerygeren inhalere omkring 70 procent færre røgpartikler om dagen. Denne begrænsning vil have mest betydning for små børn og ældre.

Det betyder, at niveauet af forurenede luftpartikler i et hjem med en ryger kan sammenlignes med luften i store, forurenede byer som f.eks. Beijing. Og studiets resultater peger på, at det kan give rigtig store helbredsgevinster for ikkerygere at bo i et hjem, hvor der ikke er røg.

”Rygere bruger ofte det argument, at forureningen uden døre er lige så problematisk som passiv rygning i deres hjem,” sagde dr. Sean Semple, University of Aberdeen i Skotland, i forbindelse med studiets offentliggørelse i tidsskriftet Tobacco Control.

Som i Beijing

Dette argument holder, ifølge studiet, oplagt ikke vand.

Forskerne estimerer, at en ikkerygende person, der lever i et røgfrit hjem inhalerer omkring 0,76 gram røgpartikler over 80 år, mens samme person ville inhalere 5.82 gram i et rygerhjem.

”Disse resultater viser, at tobaksrygning kan producere meget høje niveauer af giftige partikler i dit hjem, meget højere end alt hvad man kan finde uden for i de fleste byer i England. At gøre dit hjem røgfrit er den mest effektive måde dramatisk at begrænse mængden af de ødelæggende partikler, du inhalerer,” siger han.

Forskerne bag studiet sammenlignede niveauer af de fine relevante partikler i 100 rygerhjem og 20 ikkerygerhjem i Skotland. Den gennemsnitlige koncentration af de fine partikler var mere end 10 gange så høje i hjemmene, hvor der bor en ryger, end i ikkerygerhjem.

Gennemsnitligt er det sådan, at ikkerygere, der lever sammen med rygere, blev udsat for de farlige partikler i tre gange så høje niveauer som dem WHO anbefaler som øvre grænse.

Mange ikkerygere, der lever sammen med rygere, inhalerer det samme antal røgpartikler som ikkerygere, der lever og arbejder i røgfrie områder men som bor i byer med stor forurening som London eller Beijing.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?